Před třemi lety Valtice sestoupily z okresního přeboru. S klubem to v tu chvíli vůbec nevypadalo dobře…

Ano, pan Humlíček zmizel na Olomoucko a zbylo po něm celkem dost dluhů. Nové vedení klubu v čele s panem Kuklišem je začalo postupně odstraňovat. Dnes už je hotový i první rozsudek, že pan Humlíček způsobil klubu škodu ve výši padesát tisíc korun. Zůstaly po něm i odvedené, ale nezaplacené práce. I s těmito věřiteli jsme se museli vyrovnat.

A jak to s klubem vypadá nyní?

Dluhy jsou uhrazené, už rok jsme čistí, bez dluhů. Po finanční stránce je klub stabilizovaný. Rozpočet máme asi 600 000 Kč na sezonu, v tom je ale velká část na mládež.

V té době se zlepšily i sportovní výsledky klubu. Ze dna třetí třídy se začal klub zvedat…

V zimě loňského roku přišel nový trenér Vladimír Machovský z Břeclavi a v návratnosti na očištění klubu se k nám začali vracet i odchovanci. Ať už jde o Davida Ševčíka, který se vrátil z Rakouska, tak o bratry Slunské z Břeclavi. Povedla se i zimní příprava, která byla kvalitní, a všechny zápasy v jejím rámci jsme vyhráli.

Loni jste táhli dlouhou šňůru bez porážky. Na kolika se zastavila?

Patnáct zápasů jsme neprohráli. První prohra přišla v úvodním jarním kole a pak už jsme jeli. V kabině se vytvořila skvělá parta, staří se skloubili s mladými. Jako jediní jsme na jaře dokázali porazit pozdějšího vítěze a postupujícího z Hrušek. Ještě k tomu na jejich hřišti. Šňůru jsme natáhli až do letošního podzimu. Po podzimu jsme byli třináctí, ohrožení sestupem. Nakonec jsme to dotáhli na páté místo. Bod nám chyběl na třetí pozici.

Necítili se hráči hlavou v oblacích?

Kluci měli zdravé sebevědomí, podtržené výsledky. To ano. Spíš ale upadala tréninková morálka. Tak bylo možná i dobře, že jsme konečně prohráli. Pořádně jsme narazili až letos v Lanžhotě, kde jsme s tamním béčkem prohráli 1:5. To víte, měli jsme po vinobraní (smích)

Jaké jsou tedy letošní ambice? Postup do OP bude v silné skupině těžký…

Určitě chceme hrát na špici a pohybovat se v první trojce. Nad námi jsou silná béčka Lanžhota, Velkých Bílovic a Mikulova. Pokud by se postupová šance naskytla, určitě bychom se tomu nebránili. Ale byli bychom raději, kdybychom si postup uhráli sportovní cestou, než postupovat mimořádně třeba ze třetího místa.

Letos má váš nejlepší střelec, jednatřicetiletý David Ševčík, patnáct branek v deseti utkáních. Byl vždycky tak produktivní střelec?

David patří mezi rozdílové hráče, ale není to jen o něm, někdo mu ty šance musí vypracovat. Vždycky byl střelec, ale s postupujícím věkem začal proměňovat stále větší procento z nich. Mohl by ale začít víc běhat (smích)

Na kterém postu vás nejvíce tlačí bota? Kde je potřeba posílit? Sám ještě musíte chytat…

Jo, pořád mě tam cpou. Ale můj nástupce Filip Hanes je mladý talentovaný kluk, když bude pracovat, tak jak dosud, tak tu šanci dostane. Být to na mě, už by dávno chytal pravidelně. Ale to je na trenérovi. Neřekl bych, že potřebujeme vyloženě posílit, ale do budoucna bude potřeba něco udělat s obranou, kde hrají starší zkušenější hráči, kterým už pomalu táhne na čtyřicítku. Stavíme ale na odchovancích, je plánovaná generační výměna, ale v béčku jsou ještě hráči, kteří se potřebují vyhrát. Navíc také spolupracujeme s Lednicí, kde máme v dorostu pár šikovných kluků.

Kolik chodí na vaše zápasy lidí? Z čeho klub sponzorujete?

Nějaké peníze vyděláme díky ubytovně, kterou máme u hřiště. Největším sponzorem je ale město Valtice, které dotuje mládež. Jinak nám pomáhá hlavně Alcaplast, A-technology a spousta menších sponzorů. Na zápasy chodí průměrně sto platících diváků za dvacku, ženy a děti jsou samozřejmě zdarma.

V posledním roce se vám daří přetahovat do týmu i hráče z Břeclavi. Na co je nalákáte?

Bratranci Slunští ve Valticích bydlí, Ondra Kabrhel přišel přes Rakousko a Břeclav do Valtic. Kvůli známosti s několika našimi hráči, se kterými vyrůstal. Že je posila, určitě dokázal, ale bohužel se nám do konce sezony zranil. Na hrotu s Davidem Ševčíkem si vyhovovali. Ondra je silový hráč, natáhne na sebe hráče, a David má pak víc prostoru. Jako klub už v Rakousku nikoho nemáme.

Hrají u vás hráči za pivo a párek? Proplácíte cesťáky?

Když jedou ven na zápas vlastními auty, tak jim platíme cesťáky, to je automatika. Jinak je to ale vyloženě za ten párek a pivo. Občas jim proplatíme kopačky.

Kolik máte týmů mládeže?

Máme dorost sloučený s Lednicí, vedeme starší žáky a starší i mladší přípravku. V těch nejmladších evidujeme kolem čtyřicet dětí. Tam je vidět kvalitní práce mladých trenérů Koryčánka, Stojkoviče a Macháčkové, pod kterými to děti baví.