„Je dobře, že se začalo něco dělat s nejlepšími talentovanými hráči v ročnících, doposud jsme jen mluvili. Věřím, že nepůjdeme jen do kvantity, ale i do kvality. Na výchovu hráčů od šestnácti let pak navážou kluby, na jižní Moravě hlavně Zbrojovka Brno," uvedl člen výkonného výboru fotbalové asociace a předseda Řídicí komise pro Moravu Pavel Blaha.

Akademie si kladou za cíl sjednotit výchovu nejtalentovanějších hráčů v regionu, dohlížet na ně budou špičkoví trenéři a odborníci. 
Z různých klubů vybírají mladíky dvou kategorií – do čtrnácti a do patnácti let. „Dostáváte obrovskou šanci, kterou naše generace neměla. Držím palce, abychom vás v budoucnu viděli v reprezentačním dresu, protože z vlastní zkušenosti vím, že není nic většího, než ho mít na sobě a zpívat hymnu," uvítal talentované fotbalisty patron akademií, vicemistr Evropy z roku 1996 Karel Poborský.

Vybraní hráči dohromady budou od pondělí do pátku, kdy je čekají společné tréninky, regenerace, stravování a vzdělávání. Navštěvovat budou Základní školu Měšťanská v Tuřanech. „Pro mimobrněnské máme internátní ubytování, tréninkové zázemí bude v Brněnských Ivanovicích a přírodní tráva na Spartě Brno," přiblížil Blaha.

Na víkendy se děti vrátí do svých mateřských oddílů. „Když už nás někdo do akademie vybral, nejspíš předpokládá, že fotbal máme natolik rádi, abychom mu obětovali čas. Jsem za to rád," uvedl boskovický odchovanec Lukáš Vorlický.

Mladí fotbalisté v pátek převzali certifikáty o členství v akademii a pak si proti sobě zahráli. „Je to zajímavý pocit vidět tolik lidi, kteří ve fotbale něco dokázali. Máme možnost dosáhnout toho, co třeba Karel Poborský nebo Tomáš Rosický," jmenoval vzory talentovaný Antonín Svoboda ze Zbrojovky Brno.

V České republice otevře osm regionálních fotbalových akademií. „Pro Moravu je to velký úspěch a věřím, že tady brzy vyrostou noví Jarůškové, Kroupové nebo Švancarové," pronesl místopředseda výkonného výboru fotbalové asociace za Moravu Zdeněk Zlámal.

Na financování akademie se shodnou částkou téměř dvou milionů korun podílely Jihomoravský kraj a město Brno. Šest milionů přidala Fotbalová asociace České republiky. V zahraničí takové projekty už dlouho fungují. „Samozřejmě chceme přinést i něco regionálního, abychom fotbal posunuli zase někam dál," dodal Blaha.