Po dvou třetinách sice zaslouženě vedli 2:0, jenže ve dvojnásobném oslabení inkasovali. Více už ale slovenským vrstevníkům nedovolili. Trenér Jakub Petr ale příliš spokojený nebyl. Hlavně s produktivitou mužstva, jež se chystá na světový šampionát do Finska. „Podle jmen už byla naše sestava silnější, ale je pravda, že někteří hráči měli delší herní pauzu. Zdaleka náš výkon nebyl ideální, hlavně v první třetině. Potom už jsme zápas ovládli, měli jsme ho pod kontrolou, ale z dvaceti střel ve druhé části jsme dali jen jeden gól. Tam jsme měli zásadněji rozhodnout. Chyběla nám větší dravost, nasazení a tlak do brány," přiznal kouč české osmnáctky Jakub Petr.

Český tým doznal oproti prvnímu přípravnému utkání nemála změn. Trenéři Petr se Svobodou už měli k dispozici většinu opor jako Vaněček, Pyrochta, Pastrňák nebo Kaše. Chyběl už jen Vrána a za mořem hrající Karabáček.

Přesto se Češi z počátku hledali. Nejen obrazně, ale i doslova. Nic na tom nezměnily ani dvě početní výhody. Naopak necelé tři stovky diváků viděly slovenský únik v oslabení, který chytil Vaněček, jenž by měl na mistrovství světa plnit roli brankářské jedničky.

První branka přišla až v 17. minutě. Chomutovský Kaše našel naslepo bekhendem najetého Chlapíka, a ten střelou mezi betony slovenského brankáře otevřel skóre. Byla to ale jen předehra k prostřední dvacetiminutovce, ve které Češi zcela ovládli kluziště.

Zatímco brankáře Tomka zahrnuli dvacítkou střel, Vaněček mohl zívat nudou. Výborně chytající brankář Slovenska nakonec neodolal v polovině zápasu jen střele Pastrňáka, který z mezikruží skryl projektil za bránícího hráče. Tato dvojice hráčů byla také na konci zápasu vyhlášená nejlepšími hráči svých týmů. A protože Češi dále zahazovali jednu šanci za druhou, odcházeli do kabin jen s dvoubrankovým náskokem.

Na úvod třetí třetiny šli Češi do dvojnásobného oslabení. Kapitán Slováků ještě Vaněčkovu šibenici netrefil, o chvíli později se ale Slováci dostali na dostřel. Střela od modré trefila Ferleťáka do brusle a zamířila k tyči Vaněčkovy brány.

Kontaktní gól ovšem Slováky nenakopl, jak by měl, a hra upadla opět do nudné šedi. Z té vytrhlo stadion až závěrečných pět minut. Ale protože Švarcův nájezd přes celé hřiště Tomek zlikvidoval a Slováci se nakonec neodhodlali odvolat brankáře, skončil zápas 2:1 pro Čechy.

„Slovensko udělalo obrovský skok kupředu, jsou dlouho pohromadě. I tak jsme ale měli vyhrát větším rozdílem. Ještě čekáme na dva hráče, nominaci už jsme ale hráčům oznámili hned po utkání. O některých vazbách už mám jasno, ideální složení řad budeme hledat. Máme na to ještě necelý týden. Ovšem s takovým vlažným výkonem, jako proti Slovákům, bychom na mistrovství neuspěli. Doufám, že tam to bude o něčem jiném, tam bude jiná motivace," dodal Petr.

Česká republika U18 – Slovensko U18 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Chlapík (Kaše, Pyrochta), 29. Pastrňák – 43. Ferleťák (Moravčík). Vyloučení: 5:7 Využití: 0:1 Diváci: 290

Česko U18: Vaněček – Pyrochta (A), Rašner, Zbořil, Mikliš, Mašín ©, Havlín – Vopelka, Pastrňák (A), Švarc, Jenyš, Špaček, Kaše, Zacha, Kuťák, Pýcha, Veselý, Černoch, Chlapík, Tomášek, Ordoš. Trenér: Jakub Petr

Slovensko U18: Tomek – Jaroš, Moravčík (A), Maier, Meliško, Romančík (A), Koch, Mendrej, Garay – Ferleťák, Halama ©, Pospíšil, Valent, Bondra, Krajňák, Klenko, Petráš, Hrúšik, Adamčík, Krasničan, Tatar. Trenér: Anton Bartánus.