Kouč brněnského extraligového mužstva Zábranský sledoval svého syna v hledišti stejně stejně jako třeba bývalý reprezentační obránce Marek Malík. „Táta byl spíš bokem a jen pozoroval. Občas mě pochválil nebo řekl, co jsem udělal špatně,“ povídal Zábranský junior.

Mají dar po otcích
ČESKÝ TÝM:
Libor Zábranský (obránce) – syn majitele a kouče Komety Libora Zábranského. Bývalý bek odehrál čtyřicet duelů v NHL za St. Louis.
Zack Malík (obránce) – syn bývalého reprezentanta a beka New Yorku Rangers Marka Malíka.
Daniel Kowalczyk (obránce) – syn Pavla Kowalczyka, bývalého zadáka Zlína a reprezentace, jenž ve 42 letech nastupuje za třetiligovou Kopřivnici. Daniel hraje v Kometě.
Karel Plášek (útočník) – syn Karla Pláška, jenž ve 43 letech hraje v prvoligovém Přerově. Má za sebou dvanáct sezon v extraligovém Znojmě.
Zdeněk Sedlák (útočník) – syn forvarda Zdeňka Sedláka, účastníka Mistrovství světa 2002 ve Švédsku. Kromě extraligy si vyzkoušel finskou či běloruskou soutěž. Sedlák junior hraje ve finském Kärpätu Oulu.

AMERICKÝ TÝM:
Jake Pivonka (útočník) – syn kladenského odchovance Michala Pivoňky, jenž má za sebou třináct sezon ve Washingtonu.

Právě on měl největší zodpovědnost v týmu. Vést v šestnácti letech reprezentační tým a ještě v rodném Brně, nic jednoduchého. „Nervózní ale nikdy nebývám. Jen jsem to bral zodpovědněji. Hrát v Brně s céčkem na prsou je největší možná pocta," prohlásil syn majitele Komety.

Jeho úkol bylo řídit rozehrávku týmu. „Liborovi se nepovedlo jen utkání proti Američanům, ale to nejen jemu. Jinak prokázal roli kapitána. Byl vidět a slyšet,“ uvedl trenér sedmnáctky Petr Haken.

Bronzový turnaj si užilo sedm mladíků z brněnské Komety. Jeden z nich však stihl jen zápas a půl. Útočník Plášek z prohraného duelu 3:4 na nájezdy se Švédy odstoupil kvůli naštípnutému žebru a turnaj pro něho skončil.

O den dřív přispěl gólem v rodném Přerově k výhře 2:1 nad Finskem i s řeznou ránou na prsteníčku levé ruky. „Šlo o incident v šatně, který bych raději nezmiňoval. Mám tři stehy, ale dalo se s tím v pohodě hrát a skórovat,“ culil se Plášek junior.

Když hrál proti Finsku, jeho otec, dlouholetý forvard znojemských Orlů, přispěl prvoligovému Přerovu k výhře 3:1 na ledě Kladna. „Táta vstřelil dva góly a v podobný čas jako já v Přerově. Bylo to zajímavé,“ usmíval se šestnáctiletý Plášek, jenž se snaží hrát jako otec – dobře bruslit a vymýšlet chytré přihrávky.

„Karel nám hodně chyběl, v prvním duelu dominoval, útočníka jeho typu jsme pak postrádali,“ sdělil Haken.

Jeho tým na turnaji nezvládl pouze duel s USA, jenž prohrál 2:4 a jednou brankou se na tom podílel Jake Pivonka. Kapitán amerického výběru je syn Michala Pivoňky, který třináct sezon trápil obrany soupeřů v NHL v dresu Washingtonu. „Taťka je můj vzor. Je nejlepší kamarád a zároveň mě posouvá v hokeji dál a dál,“ hlásil talent Pivonka na turnajovém webu.