Kdo čekal, že se zápas týmů, které dělilo od sebe před utkání celých šestnáct bodů, bude jednoznačnou záležitostí pro domácí, musel být zklamaný. Břeclav se totiž do svého tradičního rivala v miniderby zakousla od prvních minut. Dlouho byla Technice vyrovnaným soupeřem. A mohla jít i do vedení, ale Ondřej Bartoš zblízka nedokázal překonal ležícího gólmana Nováka. Ten mu v nouzi nastavil lapačku a právě v té kotouč skončil.

Na druhé straně se blýskl Zelenka, když předvedl perfektní dvojzákrok při přečíslení domácích. Nejprve vyrazil střelu Bělohlávka, bleskově se přesunul a chytil i dorážku Látala. Lvi pak přestáli oslabení, ve kterém využil minely Klimeše Martin Bartoš, jel sám na Nováka, ale ten byl znovu proti puku v brněnské síti.

Rozhodující momenty prvního dějství přišly až v jeho samém závěru. Nejprve sudí Volf nepotrestal u mantinelu tvrdý zákrok Bláhy na Beneše, který se několik minut těžce zvedal z ledu. Nepotrestaný hráč pak o několik sekund později vstřelil zápěstím pod víko úvodní branku domácích. Stačilo jen deset dalších sekund a vysokoškoláci vedli 2:0. To se obtočil kolem obránce Hnilička a Zelenku přelstil střelou mezi betony.

Ani takovéto těžké direkty ale Konečného družinu neskolily. Ani ne minutu po začátku druhé části přelstil zadovkou mezi betony Nováka Martin Bartoš. To Lvy nakoplo a začali se více tlačit dopředu. Měli i dva výborné úniky, ale další branku nepřidali. Naopak na druhé straně stačilo Technice velmi málo a znovu Břeclavi odskočila. Michalu Brzobohatému stačilo zpoza branky procedit puk do sítě.

Na ledě se poté přitvrdilo a přišla i oboustranná vyloučení. Dlouho se ale Lvi nemohli prosadit. Kontaktní branku dal až ve 32. minutě novopečený kapitán Petr Jurča. V přesilovce stál na správném místě. Když se k němu odrazil kotouč, stačilo trefit prázdnou branku. Hostující tým rázem ucítil šanci a jal se ostřelovat Nováka ze všech pozic. Ten však ve druhé části udržel těsné vedení svého týmu.

Ve snaze alespoň srovnat pokračovali Lvi i v závěrečném dějství. Technika si ale hrála, co potřebovala a střely Břeclavanů byly převážně z velké dálky. Ve 48. minutě se konečně podařilo srovnat stav na 3:3. Hrdina dne Petr Jurča vyslyšel volání třicítky fanoušků a podobně jako při své první brance zametl puk z otočky za Nováka.

Lvům však poté nastaly krušné chvilky. Hráli totiž dvakrát po sobě v oslabení, většinu času se jim ale podařilo tlak Techniky eliminovat vyhozeními. A po jejich ubránění udeřili. Petr Jurča v 57. minutě přetlačil domácího beka a z hranice brankoviště dokončil svůj čistý hattrick. Poté jel pořádně oslavit svou branku s fanoušky a na led přilétlo i pár čepic.

V tu chvíli zavládlo na břeclavské střídačce nadšení, které tak dlouho nepoznali. Mnohým spadl kámen ze srdce. Definitivní tečku za utkáním ale měli hosté teprve udělat. V 59. minutě vyslal Martin Bartoš do úniku jeden na jednoho Tomáše Popolanského. Ten ač tísněný, dokázal puk zavést až k brankové čáře, tam změnil směr, objel brankáře Techniky a mírným lobem ho přehodil. Završil tak vybojované vítězství Lvů 5:3.

Ohlasy:

Roman Kaňkovský (trenér Techniky): „Špatně jsme bruslili, nechodili jsme do těla a všude jsme byli pozdě. Vedli jsme dva nula, ale chyběl nám pohyb. Ve třetí třetině nás Břeclav trestala z brejků a za předvedenou bojovnost si zasloužila vyhrát."

Michal Konečný (trenér Břeclavi): „Já osobně jsem měl z utkání strach, protože ta psychická deka z předchozích utkání tam byla. Ale kluci bojovali i za mne, a to mě moc potěšilo. Bojovali jako tým, padali do střel. I kdyby kluci dnes prohráli, tak bych ocenil, že na ledě nechali duši. Povedlo se nám zápas otočit, což se nám nepovedlo s Kolínem a Jindřichovým Hradcem, kde jsme tlačili, ale dostali jsme hloupé branky. Věřím, že to nebylo ojedinělé vítězství. Tohlůe jsme potřebovali, snad nás tento zápas nakopne."

Otázka pro Petr Jurču: První zápas jako kapitán Břeclavi, tři body z Brna, navíc Tvůj hattrick. Mohl být dnešní večer ještě sladší?

"Mohl, kdybych dal třeba čtyři nebo pět gólů.(usměje se) Jinak dojmy z utkání jsou jen pozitivní. Prohráli jsme pár zápasů a atmosféra v kabině nebyla ideální. Dneska jsme se vyhecovali. Táhli jsme za jeden provaz, jako jeden tým. Jsme strašně moc rád, že to tam padalo zrovna mě, ale kdyby ty branky dal kdokoli jiný a vyhrálo se, tak by to bylo super taky. Dneska jsem byl nahecovaný, chtěl jsem se tu ukázat i protože jsem kapitán, tak jsem chtěl jít příkladem. Kluky z Techniky znám, mám je rád, zažil jsem tu pěkný rok života. Zášť určitě žádná není. Mrzelo mě, že jsme se nedohodli, ale život jde dál. V Břeclavi jsme momentálně spokojený."

VSK Technika Brno – HC LVI Břeclav 3:5 (2:0, 1:2, 0:3)

Branky a nahrávky: 18. Bláha (Šedý), 18. Hnilička (Klimeš), 26. Brzobohatý (Odehnal) – 21. Bartoš M. (Zábranský, Popolanský), 32. Jurča (Šaur, Dora), 49. Jurča (Kurial), 57. Jurča (Beneš, Kurial), 59. Popolanský (Bartoš M.)

Vyloučení: 5:8 Využití: 0:1

Rozhodčí: Volf

Diváků: 80 (z toho 30 z BV)

Poměr střel: 44:37 (15:16, 9:14, 18:7)

Sestavy:

VSK Technika Brno: Novák  – Habrovec ©, Zapletal, Strýček, Klimeš, Valeš, Žalud – Brzobohatý, Mráz, Sedláček, Rajnoha, Česnek, Benýšek, Odehnal, Blaha, Bělohlávek, Látal, Šedý, Hnilička

HC Lvi Břeclav: Zelenka – Dora, Šaur, Směřička, Dufek, Novák, Fišera – Kurial, Jurča ©, Beneš – Popolanský, Bartoš M., Zábranský – Bartoš O., Bolfík, Zháňal