Zápas začal ve vysokém tempu, které určovali především domácí hokejisté. Za aktivní přístup byli brzy odměnění. V 9. minutě při oslabení se břeclavští hráči v rozehrávce nedomluvili, kotouč jim domácí snadno sebrali a po kambinaci v obranném pásmu dokonale vyšachovali defenzivu Lvů v čele se Šurým. V zápase byly alfou a omegou využité přesilovky. Ještě do první sirény si oba týmy jednou zahrály v početní výhodě, ze které ale nevsítily další branku a do kabin se tak šlo při fotbalovém skóre 1:0.

Do druhé části vstoupili Drtiči výborně, když zavřeli Břeclav v obranném pásmu a nebezpečně operovali kolem Šurého brány. Souvislý tlak také přetavili v druhou branku zápasu. A opět jim gól nabídli žlutomodří na zlatém podnose. Po vyhraném bully Břeeclavané kotouč nedokázali vyvézt z obranného pásma, přišli o něj a přes dav stínících hráčů vyslal Kuba přesný projektil pod Šurého lapačkou, čímž navýšil vedení domácích. Břeclavští se ovšem rázně rozhodli něco s průběhem zápasu udělat, a to se jim povedlo opravdu náramně.

Ve 25. minutě střílel od modré čáry Peter Beneš. Kotouč se octl mimo dosah Kotvana u pravé tyče, kde jej pohotově dorazil Radoslav Konečný, který svou premiérovou brankou nakopl hosty k nejlepší fázi zápasu. O osmadvacet vteřin později převzal opuštěný puk za bránou Tobola a přesným pasem na čepel našel Kristiana Kučeru, který si najel do mezikruží a zařídil vyrovnání. To ovšem nebylo ani zdaleka vše. Bezmála dvě minuty po vyrovnání se hnal kapitán Lvů Radek Zháňal v brejku na Kotvana, jenže byl faulovaný. Nařízené trestné střílení ale neproměnil, kličku mu Kotvan betonem dokázal pokrýt.

A ještě jednu velkou šanci obrátit vývoj utkání měli modrožlutí na zimním stadionu Václava Nedomanského. To, když se Medřický dostal do samostatného úniku, ale i on ztroskotal na brankáři Hodonína. Brzy to Břeclavany mrzelo. V další přesilové hře domácích přenechal Jurásek kotouč Škápikovi, který ráznou ranou od modré překonal břeclavského brankáře a těsně před koncem třetiny vrátil Drtičům zpátky vedení.

V závěrečné části jako by oběma týmům došel dech. Ty se sice střídaly v šancích, ale nedařilo se jim dostat do gólové pozice a z tohoto důvodu zůstával stav stejný. Už už hosté zvedali ruce nad hlavu, když se v tutovce objevil Tobola. Jenže Kotvan mu tygřím skokem sebral jistý gól a i bez hokejky také následné dorážky. Drtiči se nnikam nehnali a těsné vedení až do konce zápasu uhájili, i přes závěrečnou power play Břeclavi.

Lvi, kterým Hodonín nyní odskočil na čtyři body, čeká nyní týden volna. V sobotu 24. ledna je pak od 17 hodin čeká domácí souboj s Frýdkem-Místkem.

Michal Konečný (trenér Břeclavi): „Hodonín jsme dostali do zápasu dvěma obrovskými individuálními chybami vzadu. Ve druhé třetině jsme byli lepší, dostali jsme se rychle do zápasu a během chvíle vyrovnali. Pak jsme dostali možnost trestného střílení a samostatného úniku, ani jednu šanci jsme nedali. Tam se zápas zlomil. A pak dostaneme v další přesilovce branku do šatny. Hodonín už ve třetí třetině hrál jen to, co potřeboval, nám prostě přesilovky nejdou. V tom byl hlavní rozdíl. Nebyl to špatný zápas, kromě prvních deseti minut jsme byli hostům vyrovnaným soupeřem. Podobné to bylo s Porubou, kluci se snad pomalu zvedají. Musíme se spokojit s málem, ale remíza by tomu derby slušela. Máme teď týden volno a doufám, že se kluci uzdraví. Červenka již trénuje, v pondělí už by se na tréninku mohli objevit i Nováček s Průdkem."

Jan Prčík st. (Hodonín): „Byla škoda, že se nám v první třetině nepodařilo přidat ještě jednu nebo dvě branky, protože šance jsme na to určitě měli. Bohužel, v úvodu druhé třetiny jsme nepochopitelně přestali hrát. Soupeř se dostal do hry, zmáčkl nás v obranném pásmu a nám se v těchto chvílích vůbec nedařilo vyhazovat puky z naší třetiny. Po našich dvou chybách jsme Břeclavi dovolili srovnat a hlavně díky Zdenkovi, který vychytal nájezd a několik dalších šancí, byl stav stále vyrovnaný. Hrozně nám pomohlo, že Ľubo Škápik dal na konci druhé třetiny třetí branku, díky níž jsme se zase dostali do vedení a trochu se tak uklidnili. Poslední třetinu si myslím, že jsme si vcelku pohlídali, až na ten úplný závěr, kdy jsme udělali dva zbytečné fauly a dali jsme tak i šanci na vyrovnání. Kluci se ale semkli a odbojovali to na výbornou. Chtěl bych moc poděkovat fanouškům, kteří nás celý zápas podporovali, fandili nám a hnali nás dopředu a i díky jejich pomoci se nám podařilo zápas vyhrát."

SHK Hodonín – HC LVI Břeclav 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Kučera Z. (Sajdl, Charvát), 24. Kuba (Jurásek), 39. Škápik (Jurásek) – 25. Konečný (Beneš), 26. Kučera K. (Tobola). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Rozhodčí: Volf – Chocholouš, Mikšík. Diváků: 1590 (z toho 50 z BV). Poměr střel: 29:35.

SHK Hodonín: Kotvan – Pokorný ©, Dufek, Škápik, Polesný, Kolář, Grman, Kulyk – Kučera Z., Sajdl, Tomi – Peš (A), Jurásek (A), Kuba – Mika, Charvát, Zezula – Vrba

HC LVI Břeclav: Šurý – Směřička, Miklík (A), Dittrich, Vojáček, Beneš (A), Svoboda – Zháňal ©, Medek, Kučera K., Tobola, Medřický, Buhaj, Konečný, Fejt, Kubáč, Papp, Kozel