První ročník divadelního minifestivalu Letní hraní o víkendu zaplnil sál jediného kamenného divadla na Břeclavsku. Během tří večerů v Boleradicích diváci okusili komedie autorů z tří různých zemí. Vystoupil i domácí Divadelní spolek bratří Mrštíků.

„Letní hraní splnilo naše očekávání. Diváků přišlo sice méně, než jsme v průběhu sezóny zvyklí, ale to se dalo předpokládat. Věříme, že si na tohle netradiční otevření sezóny lidé zvyknou a v příštích letech bude hlediště zaplněno víc jak letos. Byl to zajímavý experiment a v budoucím dramaturgickém plánu divadla jistě najde své místo," zhodnotil přehlídku předseda pořádajícího spolku Stanislav Svoboda.

Základním stavebním kamenem přehlídky byl humor na jevišti a smích v hledišti. Tři inscenace v podání ochotnických spolků se ukázaly jako zajímavá konfrontace hereckých a dramaturgických stylů. Divák navíc mohl porovnat jaký humor je typický pro tři země, jejichž autoři byli na přehlídce představeni.

Typicky česky laskavý a poetický humor nabídla hra Saturnin v podání Divadelního studia „V" z Brna, kterou druhý den vystřídala komedie v podání domácího souboru. Inscenaci Gogolova Revizora, který patří do zlatého fondu světového dramatu, kraloval ruský zemitý, místy až rozšafný, humor. O závěrečnou tečku víkendového festiválku se postaral hustopečský soubor Foor. Komedie Strašidlo cantervillské od Oscara Wildea se nesla v duchu černého anglického humoru.

„Myslím, že to byl ideální způsob jak uzavřít prázdniny. Škoda jen, že nepřišlo víc lidí. Určitě by byli spokojení jako my," shrnula dojmy za trojici diváků z Hustopečí paní Věra, která nevynechala žádné představení přehlídky.

Boleradické divadlo se zanedlouho opět zaplní diváky. Na víkendové přehlídce už představilo novou programovou koncepci s nejbližším výčtem představení.

„Jako každý rok jsme pro naše diváky připravili dvě řady předplatného. První se jmenuje Rodiče s dětmi do divadla a název o něm vypovídá vše. Druhé je pak oblíbené Jarní předplatné pro dospělé diváky," nalákal tajemník souboru Jiří Janda.

„Už od poloviny září se ale mohou všichni těšit na opětovné uvedení našich inscenací Maryša, Robin zbojník či Revizor, které v minulé sezóně zaznamenaly velký divácký ohlas," pokračoval Janda.

Novou sezónu zahájí Maryša o víkendu patnáctého a šestnáctého září. Byť boleradičtí herci věnují svůj volný čas divadlu zdarma, nevyhne se jejich spolek zvýšení vstupného. To vzroste kvůli nákladům na provoz budovy.

PETR VLASÁK
ZBYNĚK HÁDER