Rozlučkový. „Jmenuje se Zrádná Frankovka. Podtitul je Poslední případ kapitána Otakara Kuby. Tím jsem sérii uzavřela. Otázkou je, jestli budu někdy ve vinařských krimi ještě někdy pokračovat. Pokud ano, pak úplně jinak," vypráví Fojtová.

Spisovatelka pátý díl neplánovala, k jeho napsání ji podnítily opakující se dotazy týkající se osudu hlavního hrdiny. Odpověď je už na pultech knihkupectví. „Děj se odehrává v listopadových plískanicích. Příběhem chci říct, že i život kapitána Kuby je v podzimu. Jeho konec je smířlivý. Dostal se do situace, kdy vidí, že už se mladým kolegům nevyrovná a je lepší odejít včas," pokračuje Fojtová, která na dosud poslední knize pracovala přibližně půl roku.

V psaní má řád: začala v říjnu, skončila v dubnu. Než autorka dokončila Zrádnou Frankovku, věnovala se historickému románu zasazenému do období druhé světové války. Návrat k tomuto žánru ale vylučuje. „Téma jsem tehdy nosila v hlavě dlouho, ale nedokázala jsem se k tomu dostat. Nebylo to zrovna příjemné psaní. Lidé z nakladatelství se už ptali, co bude příští rok. Rozhoduju se. Dosud jsem nezkusila psychothriller, námět bych přitom měla," líčí Fojtová. Současně připouští, že je ve hře také klasická detektivka; nikoliv série, nýbrž jednorázové dílo.

Podzimní odpočinek nepřichází v úvahu. Jestliže nakladateli kývne, začne psát hned. „Jsem zvyklá psát v zimě. Zatopím v kamnech a pustím se do práce," dodává spisovatelka s úsměvem.