Během pátku a soboty se v amfiteátru s výhledem na Svatý kopeček vystřídá na třicet kapel, zažitých domácích jmen i nových objevů. Letošní ročník bude navíc věnovaný Filipu Topolovi z kapely Psí vojáci a Lou Reedovi z The Velvet Underground.

Páteční program začíná na hlavní scéně v amfiteátru už o půl páté odpoledne s kapelou Payanoia se zpívající bubenicí Pavlou Táboříkovou v čele. V undergroundovém duchu se ponese i vystoupení skupiny Pohlavní nádraží nebo rocková úprava veršů básníka J. H. Krchovského v podání Krch-off bandu. Na devadesátá léta dají vzpomenout krátce před osmou večer Echt! O tom, že skvělý a silný návrat na pódia zažívají Houpací koně ze severu Čech, přesvědčí kapela na živo ve čtvrt na deset večer.

Houpací koně po hodině s neméně intenzivním prožitkem vystřídá na pódiu tradiční host Eurotrialogu – kapela Už jsme doma. Závěr programu úvodního dne bude patřit stále oblíbenější slovenské sestavě Korben Dallas, která svým hutným zvukem a podmanivým hudebním projevem přesvědčila ke spolupráci i zpěvačku Janu Kirschner.

Ve stanu Polí5

Program na druhé scéně, ve stanu nakladatelství Polí5, začne v pátek v šest večer se zasněnou kapelou Gregor Samsa, již poté vystřídá frontman kapely Květy Martin Evžen Kyšperský s bubeníkem Alešem Pilgrem. Hrát se tam bude až do půlnoci, o tečku se postará minimalistická dvojice Sousedi, kteří provedou svými hudebními světy za pomoci kytary, violoncella a elektroniky.

Sobotní program zahájí originální slovenská dvojice Longital koncertem v Dietrichštejnské hrobce, a to v pravé poledne. O půl druhé pak započne hudební maraton ve stanu kapela Mermomoc, kterou bude následovat sestava Postižená oblast, zběsilý kytarista Jindra Holubec, kapely Astma, B4, Ruce naší Dory či Skrytý půvab byrokracie. O půlnoci sobotní jízdu uzavře houslista a skladatel Tomáš Vtípil.

Brány amfiteátru se otevřou ve dvě hodiny odpoledne s kapelou Radost. Česko– 
německé duo Andrej Polanský a Emil Langman pak vzpomenou na Velvet Underground, ukrajinská Zapaska představí své spojení lo-fi elektroniky a folku a po čtrnáctičlenném orchestru BBP a legendárních Plastic People of the Universe dojde i na skvělé Čikori zpěvačky a houslistky Ivy Bittové s kytaristou Vladimírem Václavkem. Do tance i skoku v devět večer pozve oživená ženská sestava z osmdesátých let Zuby nehty, a poté i nesmrtelná punková Znouzectnost. O závěr se postará All Tomorrow Parties.

PETR VLASÁK, autor se zabývá hudbou