„Nemyslím si, že by to byl problém pouze u této folklorní akce. Řekl bych, že celkově už lidé chodí na různé kulturní akce daleko méně než dříve. A je to škoda," krčí Horák rameny.

O víkendu hostil kulturní dům Na Obecní už jednatřicátý ročník Hudeckých dnů. Po divácky slabším pátku přišla sobota, která sál naplnila do posledního místa. „Už loni bylo návštěvnost o něco lepší. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Pátky vždy bývají, co se týče zájmu lidí, trochu slabší, s tím se musíme prostě srovnat," říká starosta Slováckého krúžku ve Staré Břeclavi.

Několikrát proto padla varianta, že by se program stáhl pouze na jeden den. To ale podle něj nepřichází v úvahu. „Určitě chceme zachovat oba dva dny. Tak to bylo od začátku postavené a my to nebudeme měnit. Byla by to obrovská škoda. Spustu souborů bychom tím pádem nemohli oslovit a program by tím akorát utrpěl. Diváci by byli ochuzení," vysvětluje hlavní důvod, proč myšlenku jednodenní přehlídky rázně odmítl.

Každý rok se organizátoři ze Staré Břeclavi snaží program oživit, aby folklorní festival opět nalákal více návštěvníků. „Vždy se snažíme obměnit seznam účastníků. Není to jednoduché. Konečnou verzi ladíme tak dva týdny před samotnou akcí, protože soubory mají
i jiná vystoupení. Někdy je těžké skloubit to dohromady," popisuje Horák.

Lidé o Hudeckých dnech povědomí mají, slovácký 
krúžek se přesto snaží o ještě větší propagaci. „Loni jsme měli poprvé i ukazatele u cesty. Když lidé přijížděli do Břeclavi, tak uviděli velkou světelnou tabuli, že se Hudecké dny konají. Spolupracujeme s údržbou silnic. Mívají u nás v sále Na Obecní různá školení a oni nám zase pomohou tímto způsobem," sděluje Starobřeclavan

A pokračuje. „Hlavní ale je dobrovolná práce celého 
krúžku, žen a chlapů ze sboru, všech, co se starají o kompletní servis, jídlo a zázemí. Bez toho by to nešlo. Stejně tak bez podpory města a sponzorů, kterým jsme moc vděční, že nám s akcí pomáhají," dodává folklorista.