Autorka detektivek či historických románů nyní píše novou knihu s názvem Pachatelé dobra. K přečtení bude počátkem příštího roku. „Jedná se o detektivní román. Tématem jsou nadlidé, nebo chcete-li VIP osoby, na něž se snažím pohlížet kriticky. Tuto knihu beru zároveň jako odrazový můstek pro další tvorbu, která se bude zabývat nejspíše historickými tématy z období první republiky,“ vypráví Fojtová.

To, že život literárního tvůrce není vůbec jednoduchý, dokládá i fakt, že před rokem si spisovatelka prošla velkou tvůrčí krizí. „Při psaní své poslední knihy Neviditelná zranění, která pojednává o příběhu z koncentračního tábora, jsem byla velmi vyčerpaná. Jednalo se o silné téma, vložila jsem tam sebe samu. Po jejím dopsání jsem zvažovala, že už nic dalšího psát nebudu. Nakonec jsem však zjistila, že je lepší i nadále psát, než nepsat,“ svěřuje se Fojtová.

Týdeník Nový život vychází na Břeclavsku každý čtvrtek.
NOVÝ ŽIVOT: povodně, oslava spisovatelky či vzpomínky na osvobození od nacistů

Novou motivaci dostala i díky nakladatelství, s nímž spolupracuje. „Stále mě kontaktovali lidé z nakladatelství. Na základě jejich žádostí jsem svolila, že se pustím do dalšího psaní. Jako podmínku jsem si pro sebe zvolila lehčí témata, ale do budoucna se možná vrátím i k těm složitějším. Nicméně musím již ve svém věku šetřit síly,“ tvrdí spisovatelka.

Sklon k silným tématům si nese již z dětství. „Mám hodně dobrou paměť a velmi mne ovlivnila padesátá léta, ve kterých jsem vyrůstala. Myslím si, že to byla velmi tvrdá doba a určitě to ve mně zanechalo určitou zatvrzelost, která prostupuje mým životem,“ míní spisovatelka.

Ilustrační foto.
Filmaři v Brně? Do města a na jižní Moravu je nově mají lákat i dotace

K psaní, díky němuž se dostala do povědomí mnoha lidí, ji přivedla náhoda. „Psaní si spíše našlo mě, píšu již od základní školy. Cesta k próze, kterou tvořím dnes, byla dlouhá. Do svých čtyřiceti let jsem psala pouze poezii, kterou mám moc ráda. Básník, ke kterému se vždy ráda vracím je Jan Skácel. Po jeho tvorbě sáhnu vždy, když se cítím blbě,“ poznamenává Fojtová.

A co způsobilo tehdejší přechod k próze? Čtyřicáté narozeniny a uvědomění, že nastala vhodná doba. „Oceňuji především obrovskou různorodost. Jako spisovatel můžete do příběhů promítnou své fantazie, ke kterým se ve svém životě nedostanete. Přirovnala bych nás spisovatele k hercům na jevišti, také své příběhy prožíváme a musíme se vžít do role svých postav," uzavírá Fojtová.

ADAM PAVELKA