„V režii Jiřího Merlíčka účinkují v sobotu od půl osmé večer Zbyněk Háder a Jiří Brabec,“ pozval jednatel boleradického divadelního spolku Jiří Janda.

Atmosféru boleradického divadla nevytváří už dávno jen herci z městyse. „V souboru najdete početnou skupinu herců a režisérů z Hustopečí, Divák, Kurdějova a jiných obcí. Jeden z nich, u kterého můžete obdivovat nejen jeho herecké, ale také režijní umění, je Jiří Brabec z Brna,“ zmínil jeden z ochotníků Zbyněk Háder.

První Brabcovy kontakty s boleradickým divadlem a jeho herci se datují do období před více jak deseti lety. „S Ivou Kahounovou a Jirkou Merlíčkem jsem se poznal při představeních volného uskupení herců Přineslih Hadrián z Římsů a Komedianti jedou. Druhou inscenaci jsme připravovali právě v Boleradicích,“ vzpomínal Jiří Brabec.

Po ukončení profesionální divadelní kariéry zůstal Brabec divadlu i nadále věrný v různých brněnských souborech. Dnes je již neodmyslitelně spjatý především s boleradickou scénou. „Vždy miloval divadelní poetiku dvojice Voskovec a Werich, a tak není divu, že po příchodu do Boleradic se snažil uvést na zdejší scénu některou z jejich her. Vybral si méně známou inscenaci Robin zbojník, a protože nebyl po ruce žádný režisér, chopil se režijní taktovky sám. Vzniklo dílo, které více jak dva roky plnilo divadelní sály,“ uvedl Háder.

Při přípravě této inscenace ale došel Brabec k závěru, že člověk nemůže dělat dvě věci najednou. „Režírovat a hrát jednu z hlavních rolí, to nejde dělat současně. A proto, když jsme se rozhodli, že připravíme sérii předscén Voskovce a Wericha, rád jsem režii předal Jirkovi Merlíčkovi. A myslím, že jsem udělal dobře,“ řekl herec ke vzniku představení, které si nekladlo ambice naplnit divadelní sály stovkami diváků, ale chtělo uvést na scénu inteligentní humor, nesmrtelné Ježkovy melodie a ukázat, jak aktuální jsou myšlenky obou autorů. Takový je Jízlivý glosátor.

Nejbližší hry
pátek 10. března
Kříž u potoka, v 19.30

sobota 11. března
Jízlivý glosátor, v 19.30

sobota 25. března
Ani o den dýl, v 19.30

neděle 26. března
Pohádkový svět, v 15.00

sobota 1. dubna
Kříž u potoka, v 19.30

pátek 7. dubna
Zapeklitá komedie aneb Kdosi brousí nad Paďousy, v 19.30