„Pořádající agentura mi ohledně zrušení koncertu volala minulý týden. Podle mého je to obrovská škoda. Odvolání akce mě mrzí i osobně, na večer plný hvězd jsem se vážně těšila," posteskla si kastelánka zámku v Lednici Ivana Holásková. Jak ale podotkla, čekala to.

„Byť mělo jít o největší česká hudební jména a profesionálně zajištěný koncert, lidé v poslední době o nákladnější akce nemají zájem. Minulý víkend v zámeckém parku vystupoval Ondřej Havelka s orchestrem. Návštěvnost ale nedopadla taky podle očekávání. V předprodeji na zámku se na Noc filmové hudby neprodal dokonce ani jeden lístek," dodala Holásková s tím, že vstupné začínalo někde na čtyřech stovkách.

Při výčtu účinkujících na filmově hudební noci cena vstupenky nijak nešokuje. Dvě hodiny nejznámějších filmových melodií měla totiž pod otevřeným nebem podat známá jména rockerů i operetních pěnic.

Zpívat se chystal oceňovaný Dan Bárta s kapelou Illustratosphere, skladatel a klavírista Jaroslav Uhlíř, rocker Petr Kolář či zpěvačka Bára Basiková. Doprovázet je měl padesátičlenný orchestr Paláce Žofín pod vedením Dalibora Kaprase. K mikrofonu měla přistoupit také operní sopranistka Pavlína Senič, herečka Daniela Šinkorová a dámské houslové duo Femme2fatale.

Zrušený galakoncert s nabitým obsazením, kterým měl provést známý hlas Alexandra Hemaly, nezarmoutí pouze Lednici. Nad tichou srpnovou nocí si povzdechnou také v Dobříši, Kroměříži, Boskovicích, Kynžvartu a pěti dalších zámeckých zahradách a parcích. „Tuto krásnou a výjimečnou akci jsme byli nuceni z organizačních i technických důvodů zrušit. Věříme, že lidé přijmou naše nelehké rozhodnutí s pochopením," přál si včera PR manager Karen Mchitarjan z pražské agentury Crystal Skull.

Vstupné zklamaným lidem vrátí v místě předprodeje a v síti Ticket Art. „Na Noci filmové hudby mě lákala hlavně představa naživo zahraných filmových melodií v prostředí lednické zámecké zahrady. Podivné mi ale připadalo, že se předem moc nevědělo, z jakých filmů skladby zazní. Plakáty lákaly spíš na rockové hvězdy než na známé melodie," vytkl pořadatelům propagaci filmový vědec z Břeclavi Petr Pláteník.

Na akci by tak za dané vstupné pravděpodobně nešel, protože na něj skladba písní a interpretů působila nedomyšleně.

„Výběr písní se evidentně řídil pouze podle populárnosti interpretů a filmových předloh. Návštěvník by pak za sebou asi slyšel ploužák z Evity, muzikálovku z Noci na Karlštejně a jazzovou úpravu hitu ze Snowboarďáků. Ti mě aspoň napadli hned, když jsem na plakátech viděl Dana Bártu," nešetřil filmový kritik ironií.

PETR VLASÁK