O co jde? „Napnul jsem docela velké plátno o rozměrech sto padesát krát sto padesát centimetrů, tedy čtverec, a chci vás požádat, abyste mi to plátno pomohli malovat," vyzývá Vojtek nejen Břeclavany.

Obraz bude v galerii v ulici Slovácká vznikat po celý příští rok. „Možná tak uděláme i rekord v počtu osob, kteří se na společném obraze budou podílet," zamýšlí se nestárnoucí výtvarník který na začátku ledna oslaví už třiaosmdesát let.

KOLEKTIVNÍ VZKAZ

Přijít přiložit ruku k dílu může každý. A to v době, kdy má břeclavská galerie otevřeno. Vybrat si barvu, namalovat svůj „kousek" a potom se na plátno podepsat. A tak se stát spoluautorem unikátního kolektivního díla. „Budeme tvořit, malovat ve čtverci, možná v kruhu a vznikne obraz v nějaké barevnosti. Více či méně abstraktní, kolektivní dílo. A za rok, na podzim roku 2017, si ho na křtu kalendáře vystavíme, prohlédneme a rozhodneme se, co s ním dál," představuje Vojtek další plány.

Věří, že z ojedinělého obrazu bude možné i něco „vyčíst". „Barvy nám mohou napovědět náladu lidí, neboť jsou veselé i smutné, optimistické i pesimistické, zářivé i tlumené," naznačuje.

A těm, kteří by docela rádi přišli, ale nevěří svým výtvarným schopnostem, dodává odvahu. „Všichni jste srdečně zváni malovat se mnou. A to i vy, kteří malovat neumíte. Rád poradím," slibuje Vojtek pomoc a podporu.