„Evangelický sbor funguje v Kloboukách jako takový nositel kultury. Pořádáme koncerty vážné hudby, výstavy výtvarníků i cestopisné přednášky. Sudarušku viděl pan farář ve Slavkově na rekonstrukci napoleonské bitvy. Tak ho uchvátila, že domluvil její vystoupení i u nás v kostele. Myslím, že to byla šťastná volba," pochvalovala si Dana Bobková z klobouckého evangelického sbo­ru.

Sudaruška v tamním kostele vystoupila ve dvou blocích. V prvním se představila v barevných a zdobených ruských krojích. Došlo na častušky i cikánské písně. Druhá půlhodina vystoupení zase přiblížila ukrajinské písně a kroje. Zpěv doprovázela balalajka a harmonika.

Soubor Sudaruška (název v překladu znamená „mladá šlechtična") vznikl před deseti lety na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně na katedře ukrajinského jazyka a literatury. Nyní sbírá jedno uznání za druhým a je zván na různé akce.

Členové Sudarušky pocházejí z různých slovanských národů. Národopisný soubor jim pomáhá nezapomenout na svou vlast, jazyk, tradice a kulturní dědictví.