CELÉ TÉMA O NEHODOVOSTI NAJDETE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Mírná zima na konci roku 2015 zase řidiče nedonutila jezdit opatrně, jako tomu bylo loni, kdy námraza zkomplikovala mnoha řidičům cestu už v listopadu. „Lidé na jižní Moravě předloni téměř nezažili sníh a náledí, které by je vedlo k větší obezřetnosti," dodal policista.

Nehodovost navíc ovlivňuje i teplé počasí. „Tropická vedra mají vliv na duševní rozpoložení řidiče, který se s nimi musí vyrovnat v kabině auta a na sluncem rozpálených silnicích," podotkl Rybka.

Ačkoli se na první pohled může zdát snížení počtu mrtvých i těžce zraněných lidí a řidičů jezdících pod vlivem alkoholu jako úspěch, Národní strategie Besipu počítá do roku 2022 s podstatně lepšími výsledky. „Naplánovali jsme si snížení počtu nehod, které podle loňských výsledků nejsme schopní dodržet," přiznal jihomoravský koordinátor Besipu Pavel Čížek.

S tím souhlasí i Rybka. „V roce 2020 bychom neměli mít více než jednatřicet usmrcených lidí, a to je těžký úkol," uvedl.

Příznivějších čísel se policisté snaží dosáhnout skrze represivní i osvětové akce. „I třeba jenom přítomnost policistů na silnicích přispívá k větší bezpečnosti řidičů," podotkl Rybka.

Kromě nechvalně známé křižovatky u Tvarožné, kde se loni při nehodě zabili tři lidé, z toho dvě děti, mají policisté vytipovaných několik míst, která jsou nebezpečná. „Jedna z nich je křižovatka na silnici druhé třídy mezi obcí Mokrá Horákov a Velaticemi na Brněnsku nebo křižovatka na silnici první třídy u Velešovic na Vyškovsku," vyjmenoval policista.

Řidiči by se podle mluvčího Ústředního automotoklubu Petra Vomáčky měli především začít plně věnovat řízení. „Důležité je i dodržení bezpečné vzdálenosti mezi auty. V případě problému je potom velmi složité nenabourat," varoval Vomáčka.

V bezpečí se mezi ostatními řidiči necítí ani Klára Jarošková z Brna. „Pokaždé když musím vyrazit na silnice, bojím se. Několik mých známých už v autě zažilo těžké nehody. Nikdy nevíte, kdy do vás může vrazit opilý řidič," svěřila se žena.

Nehodovost na jižní Moravě v roce 2016.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE NA OBRÁZEK