Následující den byl věnovaný školákům z Břeclavi 
a z Valtic, kteří byli svědky exhibičních ukázek stolního tenisu v podání polských a českých akademiků, ale také si to sami mohli zkusit s pálkou v ruce. „Nešlo jen o sportovní měření sil, ale
i o hlubší poznávání Lednicko-valtického areálu. Účastníci šampionátu si jeden den prohlédli zámek ve Valticích, další den navštívili atraktivní zámek v Lednici," hodnotil mistrovství i doprovodný společenský program předseda komise stolního tenisu Vít Ratajský, jinak sportovní manažer stolního tenisu MSK Břeclav a ředitel úterního turnaje.

Mistrovství republiky akademiků jednotlivců ukázalo, jak vysokou úroveň mají čeští vysokoškoláci, kteří vesměs patří i do reprezentačních výběrů juniorských i dospělých.

Svědčí o tom vítězství Ondřeje Bajgera a Tamary Tomanové a další pozice českých hráčů na stupních vítězů. Finalistkou dvouhry děvčat byla členka extraligového kádru žen MSK Gumotex Břeclav Aneta Kučerová, další místa za Bajgerem obsadili hráči pražské Kotlářky David Reitšpies, Stanislav Kučera a Jakub Němeček.

Ze zahraničních účastníků to tři dotáhli do čtvrtfinále. Slováka čínského původu Bai He vyřadil po boji Kučera, další Slovák Kobes podlehl 0:4 Němečkovi a nejlepší z Poláků Nadolski měl smůlu, že ve čtvrtfinále narazil na Bajgera. Osmý čtvrtfinalista byl ostravský Patrik Klos, který prohrál 1:4 s Němečkem.

Ve finále dívek byly k vidění dlouhé výměny, v nichž měla o něco větší jistotu Tomanová, což se odrazilo v jejím vítězství. O třetí místo se rozdělily Polka Jonczyková a Litevka Orlovaite. Kromě Evropanů se na šampionátu prezentovali i dva zástupci Japonska.

Vítězové dvouher se prosadili i v párových hrách. Smíšenou čtyřhru hráli Bajger s Tomanovou spolu, čtyřhru chlapců ovládli Bajger s Davidem Vedralem, odchovancem MSK Břeclav, čtyřhru dívek Tomanová s Kučerovou. „Máme v republice skutečně kvalitní akademické stolní tenisty. Již dříve o tom přesvědčilo družstvo dívek, do kterého patří i další hráčka MSK Karin Adámková a slibné jsou i perspektivy družstva chlapců, v nichž k Bajgerovi a Reitšpiesovi patří Michal Beneš," konstatoval Ratajský.

Akce pro mládež bezprostředně následovala. Žáci z regionu obdivovali zručnost vyspělých stolních tenistů a sami dostali pálky do rukou a zkoušeli si hru ve dvouhrách, čtyřhrách, oblíbenou „obíhačku", nebo také přijímali rady, jak držet pálku, jak správně provádět základní údery, od zkušených stolních tenistů a trenérů. „Bylo to vítané zpestření. Jsme rádi, když se děti aspoň trochu pohybují a nesedí jen doma u počítačů. Díky za každou takovou akci," prohlásila ředitelka Základní školy Valtice Markéta Nedělová, která do sportovní haly přivedla své žáky.