Kdy jste začal dělat atletiku? Kdo vás k ní přivedl?

S atletikou jsem začal v roce 2012 na okresních přeborech za Základní školu v Lanžhotě, kde si mě všiml pan Klim při vrhu koulí.

Zkoušel jste předtím i jiné sporty, než zvítězila atletika?

Ano. Od první třídy jsem navštěvoval Soukromou školu bojových sportů Břeclav. Prošel jsem oddílem juda pod vedením trenérky Věry Krásné, u které jsem získal pevné základy pro svoje další sportovní aktivity. Zároveň jsem hrál, a pořád vlastně hraju, florbal za Sokol Lanžhot. Současná atletická příprava a závody mi to ale momentálně časově nedovolují.

Proč jste si vybral zrovna vrhačské disciplíny, přece jen koulařskou postavu nemáte?

Od začátku mě bavilo více atletických disciplín, proto jsem se začal věnovat kromě vrhání i desetiboji. Ale moje nejsilnější disciplíny jsou stále ty vrhačské.

Kdo vás vedl v začátcích a s kým trénujete v současnosti?

Jak jsem zmínil, začal jsem u Ladislava Klima na vrhačských disciplínách a postupně jsem přidával další disciplíny, které už piluju s desetibojařem Adamem Formánkem.

Jak se tedy stavíte ke skokům nebo běhu-vytrvalosti? To jsou pro některé atlety dost neoblíbené disciplíny.

Skokanské a sprinterské disciplíny mám rád, v rámci desetiboje s nimi nemám problém. Ale vytrvalostní běhy, ty popravdě v oblibě moc nemám.

Přechod ze žákovské kategorie do dorostu je spojený s vrháním těžšího nářadí. To jste zvládl bravurně. Trénoval jste s ní již dřív, než jste s ní musel házet?

Ne, předtím jsem s ní vůbec netrénoval.

Kolik toho na takovém běžném tréninku dokážete naházet? Kolikrát se musíte ohnout pro kouli?

To se nedá přesně určit, každý trénink je jiný. Záleží na části sezony. Někdy trénuju techniku, tak při tréninku hodím padesátkrát. Jindy, když jdu na odhody, je to třeba třikrát tolik.

Jak se dají kromě techniky trénovat vrhačské disciplíny? Předpokládám, že převážně v posilovně…

Tyto disciplíny trénuji právě těmi co nejčastějšími odhody – koulí, medicinbalem, pneumatikou, a podobně. Posilovna je samozřejmě také součástí mého tréninku, ale necvičím s činkami. Cvičím hlavně se svojí váhou.

Po přechodu mezi dorostence jistě vzrostla konkurence, přesto jste od ledna porazil na republice i mnohem starší vrhače. Pozvedlo vám to sebevědomí?

Určitě je to příjemný pocit, ale pořád vím, že svůj výkon mám stále kam zlepšovat.

Před rokem jste lehčí čtyřkilovou koulí vrhl necelých jedenáct metrů. O rok později hážete těžším náčiním o pět metrů víc? Cítíte ten pokrok? V čem vidíte nejlepší zlepšení a kde největší rezervy?

Zúročila se tréninková příprava a pomohly rozhodně i zkušenosti z reprezentačních soustředění a mezinárodních mítinků. Stále vím, že moje rezervy jsou hlavně v technice vrhů.

Momentálně máte osobák někde na 16,3 metrech. Kam se může letos váš nejlepší výkon ještě vyšplhat?

Chtěl bych splnit sedmnáctimetrový limit na kouli a hodit aspoň jedenapadesát metrů v disku, abych mohl odjet na Evropský olympijský festival mládeže, který se koná v Gruzii.