Aktuální česká jednička Iveta Vacenovská sice seděla ve sportovní hale v Charvátské Nové Vsi na lavičce s ostatními nominovanými hráčkami, do bojů ale nezasáhla kvůli problémům se zády. Tím se do role favorita dostal hostující celek Běloruska s hvězdou první velikosti, mistryní Evropy 2010, Viktorií Pavlovich.

Úvodní bod české reprezentace získala někdejší hráčka MSK Břeclav Renáta Štrbíková po těžkém boji s Veronikou Pavlovich, dvojčetem jedničky soupeře. První dva sety patřily Štrbíkové, i když v tom prvním proměnila až pátý setbol. Ve třetí sadě ale nevyužila dobré šance ke srovnání stavu na 10:10, když na nahraný míč příliš spěchala.

V setu čtvrtém měla za podpory publika dva mečboly, ale z obou stran jistě útočící Veronika je odvrátila a vynutila si rozhodující pátý set. V tom měla Štrbíková čtyřbodový náskok, po sérii lehkých chyb to ale rázem bylo 8:8, koncovku ale přece jen česká jednička zvládla a první bod byl doma. Zůstal však jediný.

Náhradnice za Vacenovskou Kateřina Pěnkavová si vůbec nevěděla rady s precizní obranou Viktorie Pavlovich, a když se Běloruska rozhodla zaútočit, byl to její jistý bod. Pěnkavová prohrála všechny tři sety obrovským rozdílem, v tom první uhrála dokonce jen dva míčky.

Do hry měla českou reprezentaci vrátit Dana Hadačová, která v souboji třetích hráček čelila obranářce Eleně Dubkové, hráčky extraligového celku žen MSK Břeclav. Po prvním vyhraném setu se zdálo, že Hadačová má na překonání obrany Dubkové účinné zbraně. Náročný způsob rozhodování prvními prudkými topspiny ale v dalším průběhu hry neudržela, připravené míče z větší části nedokázala přesně zakončit a výsledkem byla nakonec její porážka 1:3 a vedení běloruského týmu 2:1 na zápasy.

Poslední šanci udělat něco s výsledkem měla znovu Renáta Štrbíková ve střetnutí jedniček, ale ani ona nedokázala překonat skvělou Viktorii Pavlovich. Ve druhém setu za příznivého stavu 6:4 pro Štrbíkovou tečoval míček Bělorusky hranu stolu tak jemně, že to rozhodčí nepostřehli. Česká hráčka sportovně přiznala bod soupeřce, ta se šance chytila a za chvíli to bylo 6:10.

V koncovce třetího setu se Štrbíková snažila ještě vykřesat jiskřičku naděje, odvrátila dva mečboly, ale po oddechovém času Bělorusky za stavu 9:10 zkrátila poslední míč před kamerami České televize do sítě.

ČR – Bělorusko 1:3

Štrbíková – Veronika Pavlovich 3:2 (10, 5, –9, –10, 8), Pěnkavová – Viktoria Pavlovich 0:3 (-2, –4, –3), Hadačová – Dubkova 1:3 (7, –8, –7, –10), Štrbíková – Viktoria Pavlovich 0:3 (-5, –7, –9)