Na jih Moravy v sobotu přijede kromě tradičního českého účastníka Jaroslava Báby například držitel bronzové medaile z loňského evropského šampionátu Chris Baker z Velké Británie nebo pátý muž loňského halového mistrovství světa Konstadinos Baniótis z Řecka. „Letos bylo oslovování výškařů obzvlášť obtížné. Je rok po olympiádě a navíc není žádný světový šampionát v hale, takže atleti nemají halový vrchol sezony. Mnozí léčí šrámy z olympijské sezony a velmi zvažují, jakých akcí se zúčastní. Přesto věřím, že diváci opět uvidí výborné výkony,“ uvedl ředitel mítinku Zbyněk Háder.

Odlišnou situaci zažili organizátoři při pozývání předních ženských výškařek. „Startovní pole v ženské části je daleko pestřejší. Lidé se mohou těšit například na druhou ženu aktuálních světových tabulek Marii Jungfleischovou z Německa. Osobně jsem hodně zvědavý na sympatickou Švédku Skoogovou, v dobré formě by měla přijet i Ukrajinka Levčenková,“ odtajnil nejzajímavější jména startovní listiny Háder. Diváci se mohou těšit rovněž na jednu pikantnost, v Hustopečích se totiž v konkurenci předních světových výškařek představí nejlepší česká vícebojařka Eliška Klučinová, jejíž hlavní disciplínou je pětiboj, popřípadě sedmiboj.

POHOSTÍ CELEBRITU

Jak už se při Hustopečském skákání stalo tradicí, i letos na jih Moravy přicestuje výškařská celebrita. Svou dceru Katarinu, která se představí v závodě žen, podpoří přímo na místě bývalý světový rekordman a olympijský vítěz z Los Angeles Dietmar Mögenburg.

V letošním osmnáctém ročníku si rovněž všímavé oko diváka může všimnout dvou na první pohled nepatrných novinek. „Klub českých olympioniků se rozhodl uctít památku Mileny Hübnerové Rezkové a na její počest chce od letošního ročníku vždy předávat vítězce ženské kategorie zlatý pohár. Další novinkou je, že záštitu nad naší akcí převzala ministryně školství Kateřina Valachová. Je to důkaz toho, že tento podnik má zvučné jméno, když se jím zabývá i ministryně. Je to pro nás ocenění osmnáctiletého úsilí," sdělil Háder.

Předkrmem hlavního programu budou klání mládežnických kategorií, které v deset hodin odstartují dorostenci a junioři, závod žen je naplánovaný na sedmnáctou hodinu, muži se představí o dvě hodiny později. Dospělí zaplatí za vstup 80 korun, studenti a důchodci 50 korun a děti do 15 let mají vstup zdarma.

VÁCLAV PETRŮ