Šachy.

Partiím na čtyřiašedesáti polích se na Břeclavsku věnují stovky lidí. S přáteli nebo třeba doma prostřednictvím počítačového monitoru. Vedoucí šachových nadšenců ale mnohde čelí vadnoucímu zájmu. „Zatímco v jiných částech republiky zájem o šachy setrvává nebo dokonce i roste, v okrese Břeclav spíše dlouhodobě upadá. Proto jsem se rozhodl přilít svoji trošku do mlýna k záchraně okresního šachu a od loňského podzimu jsem obnovil v Hustopečích činnost šachového kroužku," vypráví Kuchynka. Ke stolům usedají děti z města i okolních šesti obcí.

Více než na „basket"

Nadšený šachista věnující se hře přes třicet let je přesvědčený, že šachy na Břeclavsku je třeba osvěžit. „Potřebují transfuzi nové krve, a proto je nutné k šachu přivést mládež. Věřím v obnovení zašlé slávy šachu na Břeclavsku prostřednictvím mládeže. Ale je to běh na hodně dlouhou trať," uvědomuje si Kuchynka.

Mrtvou záležitostí ale šachy na Břeclavsku nejsou. Kromě Hustopečí se hrají v Břeclavi, Lanžhotě, Pavlově, Velkých Bílovicích nebo Vranovicích. Obsazené stoly jsou k vidění také při školních turnajích. „Tam je mnohdy více dětí, než když jde třeba o basketbal," přikyvuje atletický trenér a člen sportovní komise v Břeclavi Zbyněk Chlumecký.

Kolem deseti začínajících nadšenců se schází například v Lanžhotě. Podle zástupce lanžhotských šachistů Miroslava Slámy je přesto úpadek znatelný. Například s dobou před pětadvaceti lety jsou počty srovnatelné jen stěží. „Děti se zaujmout daří, ale není jich mnoho. Někdy jich přijde sedm, jindy čtrnáct. S šachy je možné začít v každém věku, i když starší nováček je výjimka," míní Sláma.

Kuchynka souhlasí: „Může je hrát skutečně každý. V každém věku, v každé životní situaci a téměř kdekoli. Šachy jsou sportem, kde opravdu neexistují žádné bariéry."

Sport… Je takové označení na místě? „Můžeme o tom polemizovat. Šachy jsou vedené pod sportovním svazem, ale… Pro mě je sport spojený s fyzickou námahou a pohybem. Šachy vnímám spíše jako hru náročnou na myšlení. Vidíme je jako matematickou soutěž a vědomostní záležitost," reaguje Chlumecký.

„Budete bit"

Šachisté se s podobnými slovy setkávají často. Alespoň Kuchynka ale odmítá, že by hra neměla co do činění s náporem na fyzičku. „Chybějící pohyb je pouze zdání. Žádný šachista by bez dobré fyzické kondice žádných slušných výsledků nedosáhl. Zkuste hrát pětihodinovou partii a nevydržet přitom dokonale soustředěn budete bit," líčí vedoucí. Před lety se zapojil do horlivé diskuze na letní olympiádě mládeže v Brně. Argumenty trenérů z jiných odvětví odrážel soutěživostí, měřitelností výkonu, nutností tréninku a přípravy, potřebností talentu a nulovým faktorem náhodnosti.

Proti počítačům

Množství lidí sedících nad dvoubarevnými šachovnicemi volně klesá, stoupá ale počet těch, kteří hrají doma na počítači. Přes internet a třeba se soupeřem sedícím v Tokiu. „Program najde soupeře online," tvrdí Lanžhotčan Sláma.

Jiní hrají proti počítačovým programům. „Ty se svými miliardami úkonů za sekundu již v šachu dominují, nedokážou šachy ale takzvaně vypočítat až do konce. Na to mají příliš slabou fantazii," naráží Kuchynka na přednost lidské mysli.

Ví, o čem mluví. Jako trenér dovedl vlastní děti k titulům mistrů republiky a na následné první mistrovství Evropy a světa. Jako funkcionář se pak s družstvem dospělých Šachového klubu Hustopeče dostal ke třetímu místu v první české lize. Nyní se svým hustopečským týmem hraje druhou ligu. „Věřím v blahodárný vliv šachů na soustředění a paměť dětí a také na jejich schopnost samostatně myslet. Bohužel doba chytré techniky tyto schopnosti u dětí příliš nepodporuje. A proto jsou tady šachy. Mohou nám a našim dětem dnes ještě dát velice mnoho," dodává Kuchynka.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.