Cvičný pokus

Na sociální síti jsem pro můj experiment sehnal sportovně založenou kamarádku Jitku a bývalého fotbalistu Jirku. Oba s tím neměli problém, ale stejně jako já nikdy nezávodili, a tak to pro ně byla výzva. Každý z nás si postupně během týdne před závody zkusil uběhnout deset kilometrů, jen tak cvičně. Všichni jsme se vešli bez problémů pod jednu hodinu. S takovým časem jsme za sebou mohli nechat pár veteránů…

A tak se šlo. Počasí vyšlo ideálně, 17 stupňů, slunečno. Posnídal jsem dva banány a pomeranč, nabral do auta spolubojovníky a vydali jsme se směr Mikulčice. Po registraci jsme se nenechali znervóznit množstvím běžců, kteří vypadali jako profíci, a na startu se zařadili takticky až úplně dozadu. Popravdě, nás netrénovaných amatérů tam moc nebylo.

Připnout si startovní číslo 266, jemně se rozběhat, zapnout sport tester, nasadit sluchátka a můžeme vyrazit. Hlavně se nenechat strhnout davem, jet si vlastní tempo. To byly jediné pokyny, které jsem dostal. Jenže 230 závodníků od čerstvě dospělých běžců až po důchodce nad 70 let se dává do pohybu jen pomalu, a tak jich na začátku spoustu předbíhám. Stále se držím za kamarádem Jirkou, Jitku jsem hned po startu předběhl a viděl ji znovu až v cíli.

Na kratších trasách, které běhám, mám krizi hned na začátku, tady ale, obklopený lidmi, jaksi nepřichází. A to ani při stoupání do kopce v obci. V ní jsem ještě několik závodníků předběhl, ale v momentě, kdy jsme vyběhli směr mikulčické hradiště, tedy po asi 2,5 kilometrech, se dav rozkouskoval a předbíhat už nebylo moc koho. A Jirka, jenž neumí běhat pomalu, mi natrvalo zmizel z očí.

Začalo osamocené putování. Na slovanské hradiště v Mikulčicích jsem ještě nikdy nezavítal, tak si běžím své tempo, vnímám hudbu a kochám se. Bez sluchátek bych asi na trati umřel nudou.

Normálně si v běhu dělám půlminutové pauzy, abych si odpočinou a snížil tepovou frekvenci. Tady ale vydržím běžet v kuse ke svému překvapení víc než půl hodiny, tedy asi 6,5 kilometru. Už čas na pátém kilometru (kolem 20 minut) mi říká, že jsem na tom dost dobře a osobní rekord 57 minut bych měl hravě překonat.

165 úderů srdce

Zmíněná krize ale přichází až na 6. nebo 7. kilometru, kdy začínám cítit tahání v lýtkách. To poprvé na půl minuty zvolním tempo na chůzi a zhluboka dýchám. Pouštím před sebe asi pět soupeřů. Pak se zase rozbíhám. Takto to udělám ještě dvakrát. Snad bych i vydržel běžet, ale přece jen mám vysoký tlak, a tep na hranici 165 úderů za minutu je pro mě mezníkem, nad který prostě nejdu. I tak je to dost…

Poslední dva kilometry už ubíhají svižně, jedu tak nějak na setrvačnost. Lidé kolem trati tleskají každému vytrvalci. Povzbuzující. Na cílové rovince udělám ještě deset rychlých a dlouhých kroků, čímž předbíhám tři veterány důchodového věku. A pak konec. Je z toho 147. místo z 230. závodníků a nový osobní rekord 48:11 minut. Mezi muži do 49 let jsem se vešel do první padesátky.

Zatímco mi sundávají startovní číslo a vráží mi do ruky igelitku se suvenýry, motá se mi hlava, mám žízeň a pálí mě nohy. Ale jinak jsem navýsost spokojený. Předběhl jsem i náměstka hejtmana Stanislava Juránka, jinak pravidelného běžce a patrona závodů.

Fotbalista Jirka už na mě čeká v cíli, předběhl mě o pět minut a byl na 82. místě. Kamarádka Jitka dobíhá čtyři minuty za mnou.

Pochvala

Během dne sbírám uznání i gratulace, ale nejvíce potěšila ta od mého středoškolského učitele tělocviku Zbyňka Chlumeckého, jinak trenéra břeclavských atletů. Před startem mě tipoval na 55 minut. Příjemně jsem ho svým časem překvapil. Stejně jako sebe. Přece jen, deset kilometrů bez tréninku neuběhne jen tak někdo.

Pokud zdraví a fyzička vydrží, třeba to nebylo naposledy, co jsem se postavil na start nějakého běhu. Ale do další výzvy v podobě půlmaratónu už určitě nepůjdu.

ČASY VYTRVALCŮ Z BŘECLAVSKÉHO REGIONU:

MUŽI DO 39 LET: 21. Martin Oslzlý (Velké Bílovice) 40:13, 25. Ivan Urbánek (Břeclav) 41:04, 32. Pavel Veseký (Tvrdonice) 42:10, 35. Jiří Vinklárek (HC LVI Břeclav) 42:59, 38. Miroslav Michna (Velké Pavlovice) 43:50, 39. Radek Baťa (Velké Pavlovice) 43:57, 49. Martin Daneš (HC LVI Břeclav) 48:11, 54. Radim Herůfek (Orel Kobylí) 50:56.

MUŽI NAD 40 LET: 6. Jiří Komínek (Atletika Hustopeče) 37:34, 7. Radek Kynický (Velké Pavlovice) 38:05, 9. Jan Dufek (Hustopeče) 38:32, 24. Pavel Baják (Sokol. Velké Bílovice) 42:17.

MUŽI NAD 50 LET: 17. Vavřinec Charvát (Brumovice) 46:37, 19. Zdeněk Palaš (Valtice) 47:02.

MUŽI NAD 60 LET: 10. Lubomír Šlancar ((Nikolčice) 47:29, 11. Pavel Kubíček (Relax Dobré Pole) 47:40, 12. Vladimír Novák (Ladan Moravská Nová Ves) 48:12, 17. František Foretník (Krumvíř) 55:57.

MUŽI NAD 65 LET: 7.František Kubíček (Relax Dobré Pole) 49:55.

ŽENY: 13. Jitka Pilná (HC LVI Břeclav) 52:08, 18. Jana Herůfková (Orel Kobylí) 58:13 hodiny