No a zábava jde rázem stranou. Přesně takový úkol měla více než stovka závodníků, která se o víkendu sjela již počtvrté do Němčiček na finále Inline Alpine Slalomu 2013. Do vinařské obce známé nejen v okolí spíše jako zimní lyžařské centrum se tentokrát s hůlkami v rukou sjeli inline bruslaři.

Původně se inline slalom jezdil jen jako letní průprava pro lyžařské slalomáře, nyní se ale vyvinul v samostatné sportovní odvětví. Jeho příznivci obsadili na dva dny celou hlavní němčičskou ulici. A o zábavu ani pády nebyla nouze.

„Letos tu máme přesně 124 závodníků ze sedmi zemí světa. Jezdí tu bruslaři všeho věku. Nejmladší závodnici bylo pět let," tvrdí Renata Podešťová ze Sokola Němčičky, organizátora akce.

Stejně jako před slalomem na sněhu, i na asfaltu předchází samotnému závodu pomalá prohlídka připravené třísetmetrové tra­ti.

„Asfalt sice nemáme úplně nejlepší, ale podle organizátorů z asociace inline bruslení je to stále v normě. Je to jedna z mála věcí, kterou ještě můžeme na závodech vylepšit, ale kterou sami neovlivníme. Počet závodníků je stálý, tak nám chybí snad jen přilákat více diváků, kteří by vytvořili závodníkům bouřlivou atmosféru," tvrdí organizátorka při pohledu na desítky přihlížejících okolo trati.

Počasí na jedničku

Přitom počasí vyšlo Němčičským na jedničku. Oba víkendové dny bylo slunečno, jen v neděli organizátory trošku potrápily poryvy větru, které bouraly bariéry podél trati.

V nedělním finále se seřadilo na startovní rampu, která usnadňuje rozjezd, 32 nejlepších žen a 47 mužů. Hlavně pro děti se pak jel ještě jeden vložený závod. Ti nejrychlejší závodníci zvládnou sjet trať za necelou půlminutu. Mohou mít tedy v cíli zhruba šedesátikilome­trovou okamžitou rychlost.

Nejlepšími závodníky v inline slalomu jsou Němci, a také jejich výprava čítá nejvíce bruslařů. Dokáží ale zazářit i jednotlivci. Třeba z Lotyšska nebo Itálie.

„Letos se k nám vrátili po dvou letech Japonci, kteří u nás v roce 2011 začínali závodit. Premiérově si Němčičky vybrala jako svou první závodní zkušenost skupina ze Španělska, která kromě dospělých přivezla jedenáct dětí," poznamenala Podešťová.

Z Němčičských inline slalomu nikdo nepropadl, proto je nejbližší závodnice z Brna. A zrovna je tou nejlepší v republice. Na startu se představuje dvaadvacetiletá Gabriela Kudělásková a napětí roste. Trať sjela bez pádu, přesně za půl minuty. Většina závodnic dopadla mnohem hůře, snad polovina jich spadla a musela se vrátit do kopce k poslední tyčce, kterou neobjela. Všechny do jedné ale závod statečně za potlesku diváků dojely, i když s bolestivou grimasou.

„Závodníci jsou na oděrky zvyklí, s tím se počítá. Nic vážnějšího než šití brady se ale zatím naštěstí nestalo," oddechla si Podešťová, která upozorňuje na chrániče těla pod dresem, rukavice a nezbytné chrániče loktů a holení.

Pokud organizační tým v Němčičkách obstojí, přidělí jim závod malé jihomoravské obci znovu.