Nečekaná, zato ale příjemná zpráva zastihla těsně před Velikonocemi pákaře Sokola Podivín Michala Zapletala. Čtyřiatřicetiletý závodník obdržel minulý pátek pozvánku na mistrovství Evropy, které hostí na začátku května Litva. Kromě něj obdrželi pozvánku na evropský šampionát i další dva pákaři Podivína, Radek a Robin Svačinovi, ale oba nominaci kvůli pracovnímu vytížení s díky odmítli.

Pokud se známý silák evropského šampionátu zúčastní, bude to Zapletalova třetí účast na podobně prestižní akci. „Moc mě to potěšilo. V mých letech už jsem s něčím podobným nepočítal. Jsem rád za šanci, kterou jsem dostal. Díky mistrovskému titulu ve váze do sedmdesáti kilogramů se mi však sen splnil," uvedl Michal Zapletal.

Ten má před sebou čtvrté kolo extraligy, které hostí právě jeho „domácí" Podivín. Právě v domácím prostředí musí ždánický pákař účast na letošním mistrovství Evropy potvrdit. Dalším cílem je pak postup na světový šampionát do Polska. „Tohle je můj sen. Na takové akci se totiž představí nejlepší borci z celého světa," říká Zapletal.

Zkušený závodník si nominace na evropský šampionát nesmírně váží. Účast na prestižní akci ho však i svazuje. „Nechci nikoho zklamat. I když to mám letos hodně těžké, protože jsem přešel do vyšší váhové kategorie, kde se pohybuji mezi druhým a šestým místem," uvedl Zapletal.

V Litvě by měl rodák ze Ždánic na Hodonínsku bojovat o medaili na pravé ruce ve váze do sedmdesáti kilogramů. „Na levou ruku se rozhodnu těsně před vážením, zda to má vůbec cenu se pokoušet bojovat. Zatím to na to nevypadá," usmívá se čtyřiatřiceti­letý silák.

Zapletal přiznává, že v kategorii do pětasedmdesáti kilogramů mají přednost lepší závodníci. „Já se budu rvát o dobré umístění do sedmdesáti kilo. Ale napřed musím pět kilo shodit, protože mě čeká zmiňovaná soutěž v Podivíně," řekl.

Zapletalovým snem je dostat se mezi deset nejlepších evropských pákařů. „Ale abych byl upřímný, zatím to tak nevypadá. Armwrestling šel ve světě rapidně nahoru a konkurence je obrovská. Silní jsou hlavně borci z východu," pronesl. „Do Litvy tak pojedu nejspíše přidat další zkušenosti," pokračuje.

„Ale ještě předtím mě čeká závod v Podivíně, na kterém musím dokázat, že má nominace na mistrovství Evropy nebyla náhodná. Nechci zklamat sám sebe ani okolí," řekl Zapletal, kterého vede bratranec a trenér v jedné osobě Marek Medřický.