Do hlavního města si vysloužili pozvání zástupci devětadvaceti oddílů (osm nejlepších v každé kategorii), kteří si vybojovali během roku kvalifikační účast na mistrovství republiky.

Mezi dospělými pákaři zářili podivínští pákaři, kteří si ziskem šesti mistrovských titulů navýšili o jedno zlato loňskou veleúspěšnou bilanci. Společně s dosaženými druhými a třetími místy bodově předčili ostatní oddíly napříč celou republikou, a obhájili tak prvenství mezi seniory, tedy dospělými muži i ženami.

Šest titulů mistrů republiky vybojovali z podivínských pákařů tři muži. Nejprve Lukáš Dorazil ve váze do 65 kg, kategorii do 95 kg pak ovládl dvěma tituly Rostislav Svačina mladší. Další dvě zlata, která putovala do Podivína, měl na svědomí jeho bratr Radek ve váze do 105 kg.

Nejlepší podivínský pákař Rostislav Svačina mladší pak rozšířil svou už tak bohatou sbírku ze šestnácti na osmnáct titulů ve své sportovní kariéře. Mezi pákaři je nekorunovaným králem a rekordmanem v počtu titulů. Na Břeclavsku se nenajde jiný sportovec, který by se mu co do počtu dosažených prvenství přiblížil. Přitom Svačina mladší ještě zdaleka neřekl své poslední slovo.

Mezi ženami vybojovala dvě druhá místa pro Podivín Dana Surá a Denisa Kupková a dvě třetí místa přidala Věra Mikulicová. Juniorka do osmnácti let Michaela Jandová získala Praze dvě druhá místa v kategorii do 55 kg, Věra Mikulicová dvě druhá místa ve váze nad 55 kg. Dvě třetí místa ve stejné váze brala Denisa Kupková.

Tečku za úspěšným vystoupením pákařů z Podivína na mistrovství republiky uzavřel mezi muži třetím a čtvrtým místem Pavel Stejskal ve váze do 85 kg.

ROSTISLAV SVAČINA STARŠÍ