Jezdit na speciálu začal v jedenácti letech. „Odkoukal jsem to od starších. Dříve jsme jezdili jen tak po městě a triky trénovali na zídkách, ale to se lidem v Pohořelicích moc nelíbilo,“ přiznává s úsměvem.

Zlom nastal ve chvíli, kdy pohořelické nadšence uviděl jezdit Aleš Hemala, který závodil v motokrosu. „Přišel s nápadem vystavět v bývalém vojenském prostoru areál vhodný k trénování triků. Dnes už to budou čtyři roky. V současné době zde pravidelně pořádáme mistrovství České republiky,“ vyzdvihuje Weiter s tím, že další domácí šampionát je na programu v srpnu.

Ilustrační foto.
Letní festivaly: skokové zvýšení zabezpečení, s radami přispěchalo ministerstvo

V jeho kariéře nastaly vrcholy i pády, ale hlavní byla vždy zábava. „BMX je sport především o životním stylu, rád jsem cestoval a závodil. Nejlepšího umístění jsem dosáhl jako vicemistr České republiky v kategorii master na rampě,“ bilancuje.

Slibnou kariéru zastavilo zranění. „Závodění jsem ukončil po problémech s kolenem v roce 2015. Nevyhnul se mi ani přetržený křížový vaz,“ popisuje Weiter.

Kolo však nikdy neodložil. „Mám velké štěstí, pracuji v obchodě, který se zabývá prodejem vybavení pro BMX. Nyní jezdím rekreačně a věnuji se pořádání sportovních akcí. Současně se snažím motivovat mladé,“ uvádí Weiter s tím, že právě minulý měsíc pořádali v Pohořelicích exhibici pro tamní základní školu. „Přilákala několik desítek nadšenců od deseti do patnácti let. Mám z toho radost,“ přiznává.

Ilustrační foto.
Břeclav čeká výstavba supermarketu, dopady na dopravu jsou nejasné

ADAM PAVELKA