Stáj nedaleko Tří grácií navíc nedávno nakoupila několik nových koní. Nyní se pod taktovkou trenéra Jiřího Kouska stará o devatenáct v domovském areálu, další dva jsou v tréninku ve Francii.

Je mezi nimi i Universe of Gracie, momentálně nejslavnější kůň, který Borsu patří. Na Velké pardubické si podruhé za sebou vyjel čtvrté místo, to loňské ještě kvůli dopingové kauze vítězného Nikase může změnit v bronzovou příčku. „I v letošní sezóně se bude celý tým snažit, aby Universe of Gracie ještě další úspěchy přidal, ale začátek nové sezóny je ještě daleko a koně si nyní dopřávají zaslouženého odpočinku. Účast Universe na letošní Velké pardubické bude také záležet na jeho výkonnosti a zdravotním stavu," upozornil Mikulecký.

Realizační tým Borsu se na nejslavnější český dostih loni vydal jen dva měsíce po úmrtí zakladatele stáje. „Všechny nás to zasáhlo. Jeli jsme do Velké s tím, že jsme mu chtěli udělat radost, i když už tady není s námi," řekl tehdy zkušený trenér stáje Jiří Kousek. Jedenáctiletý valach Grace of Gracie byl jen pár míst od splnění tužby zesnulého podnikatele. „Taťkův sen bylo vyhrát Vekou pardubickou. To se o kousek nepovedlo, ale i tak je to velký úspěch a jde vidět, že Universe patří mezi naši překážkovou elitu," sdělil Mikulecký mladší s tím, že důležité bylo, že kůň doběhl dostih v pořádku.

Do začátku letoší sezony mají v Borsu ještě pár měsíců času. Pro další budoucnost však bude důležitý hlavně její závěr. „Všechno se musí naplánovat, a jak to bude dál, se uvidí po letošní sezoně," podotkl Mikulecký.

Odkaz svého otce ale zřejmě nenechá zapadnout. „Asi by to byla škoda. Věřím, že i takhle na dálku dělají koníčci taťkovi radost," doplnil Mikulecký.

Od smutného okamžiku musel přebrat spoluzodpovědnost za řízení stáje. „Pomalu se do toho dostávám, samozřejmě to není nic jednoduchého. Ale pomáhá celý realizační tým v čele s Hankou Mikuleckou, která koním rozumí," dodal.

Jeho otec zemřel nečekaně začátkem loňského srpna, den před chystaným dnem otevřených dveří na statku v Novém Dvoře. Bylo mu padesát let. Na Břeclavsku byl výraznou osobností.

Někdejší břeclavské ČSAD dokázal transformovat na moderní dopravní společnost Bors, v okresním městě vybudoval nové tenisové centrum, založil úspěšnou dostihovou stáj a s manželkou pomáhali ve společné nadaci zejména dětem. Čtyři roky byl členem zastupitelstva Jihomoravského kraje a neúspěšně také kandidoval do Senátu.