"Měl z toho být zajišťovák a bylo z toho tohle," kroutil Juška nevěřícně hlavou. Zbytek soutěže už se nedokázal zkoncentrovat a další čtyři skoky pokazil. "Celou soutěž jsem se třepal a byl jsem nervózní," přiznal.

Ulevilo se mu až před jeho posledním skokem, kdy už věděl, že má životní medaili. "Koncentraci to ovlivní, když skočíte prvním pokusem tak daleko. Chcete pak skočit mnohem víc. Pokoušel jsem se na to nemyslet, trenér mi po každém pokusu říkal, ať si představím, že jsme na tréninku, jsme tam sami, ale nevnímat obecenstvo se nedalo," popisoval stavy, které během závodu prožíval na ploše. Užil si až poslední skok - 789. Ten už nic neřešil.

Rodák z Hustopečí jako malý hrával fotbal. Nejdřív v rodné vesnici, pak přestoupil do Velkých Pavlovic do vyšší soutěže. "Hrál jsem stopera, protože jsem byl vysoký a docela rychlý," vzpomínal.

Atletika ho zaujala poprvé na základní škole. Fotbal opustit nechtěl, ale zároveň nechtěl dělat něco napůl. Začínal jako výškař, ale flop se prý nikdy pořádně nenaučil. Zkoušel i trojskok, nakonec ale zakotvil u dálky. Základům ho v Břeclavi naučil Zbyněk Chlumecký, ale už více než rok se připravuje v pražském Olympu.

Když mu bylo sedmnáct, měl osobní rekord 710, ale už o rok později skočil 771 a všimli si ho v Praze. Před rokem a půl se ho ujal Josef Karas, bývalý vícebojař. "Když jsem se pokoušel o 7 metrů, což není zase tak dávno, tak to pak skoro každým závodem letělo dál a dál. Šlo to tak nějak samo. Doufejme, že se to bude dařit i teď," věří v další výkonnostní posun. "Limity si nedávám, čím dál, tím líp," prohlásil.

Juška se v Praze chtěl věnovat pouze atletice, ale kouč ho donutil i studovat. "Musí myslet na zadní kolečka," měl jasno Karas.

Juška tak začal studovat Vysokou školu ekonomiky a managementu. "Lepší než sedět doma na ubytovně na zadku a čekat na další trénink," uznal talentovaný dálkař, který v neděli oslaví dvaadvacáté narozeniny.

Atletika byla v jeho případě spravedlivá. Loni totiž dvakrát skočil 794 a o jediný centimetr ho minula účast na ME v Curychu. V Praze v kvalifikaci naopak o jediný centimetr postoupil. A nyní o centimetr nepřekonal český rekord do 22 let Romana Orlíka. To mu ale nevadí, zlepšil si dnes osobní rekord o 16 centimetrů a splnil se mu sen o osmi metrech. Navíc má jistou účast na letním mistrovství světa v Pekingu. "Určitě tu osmičku chci skočit i venku," ujistil.

Juška byl v centru dění, když na ploše O2 areny dnes propukla česká medailová euforie. Viděl zblízka bronzové Elišku Klučinovou i Ladislava Prášila. "Všichni na mě hleděli, čučeli a nevěřili," usmíval se Juška, který byl na první velké seniorské akci.

Na MS juniorů 2012 v Barceloně nepostoupil z kvalifikace. "Byl jsem se ptát rozhodčích, jestli můžu fandit z pole, aby mě náhodou nevyhodili," usmál se nejpřekvapivější z českých medailistů prvního dne.