Fotogalerie z Vánočního kilometru ZDE

Letos se Vánočního kilometru zúčastnil už po šesté, nyní na nejkratší stometrové trati.

„Když jsem začínal, tak byla nejkratší dvěstěpadesátka. Tenkrát jsem z vody vylezl fialový a malíček rozhýbával do května,“ vysvětlil s úsměvem nelehké začátky. Poměrně dlouhou trasu musel pokořit po půlroce tréninku. Voda měla nulu a vzduch měl dokonce minus šest.

V sobotu si chtěl svých sto metrů pořádně užít.

„Ale byl tam nějaký mladý klučina, který chtěl závodit, tak mě vyštengroval. Trošku jsem se rozohnil. Ale dalo se to v pohodě zvládnout,“ vzpomínal na štěpánský závod, ve kterém mu chyběl snad jen doktor Aubrecht, kamarád, který jej k tomuto sportu přivedl.

V tomto sportu je samozřejmě nejdůležitější trénink, tělo si prostě musí na chlad zvyknout.

„Na dvoře mám bazén a tak každý den plavu. Naráz zjistím, že je prosinec, a já pořád plavu. Teplota vody průběžně klesá,“ smál se Holub, který své bratry ani kamarády k této disciplíně nezlákal. „Když tam vidí ten led, tak se otřepou a otočí se“.

Otužilci zimu překonali, Štěpána trávili ve vodě

Podle odborníků na zdraví je zimní plavání a vůbec otužování velmi zdravé. Pro třiapadesátiletého borce se toho ale moc nezměnilo, nemocemi nikdy netrpěl.

Ve svém věku se stále drží v kondici, třeba i díky plavání. Ale jezdí i na kole a v mládí mu nebyl cizí prakticky žádný sport.

Podle toho jdou také vidět cíle, které si Holub dává. „Je tam sice čím dál mladší generace, ale pokud budu pořádně trénovat, tak příště zkusím tu dvěstěpadesátku,“ uzavřel.