Hlavou už se jim nehoní jen různé taktické varianty a sestavy, ale také na první pohled nepřehledná změť různých čísel. Stále větší rozvoj a dostupnost moderních technologií dává i sportovním trenérům na jihu Moravy možnost využívat v zápasech či přípravě řeč statistik. „Pro mě je to už několik let neodmyslitelná součást práce. Nedovedu si představit, že bych bez skautingu a programů pro analýzy vůbec fungoval," usmívá se trenér královopolských volejbalistek Marek Rojko.

Slovenský kouč po letním příchodu do Brna zavedl pro hráčky nový model přípravy na extraligová utkání. „Je na podobné úrovni jako u zahraničních družstev nebo reprezentací. Máme profesionální programy, které většinou vymysleli v Itálii, a také výbornou skautku. Řeší čísla, videa, analýzy. Zabere to spoustu hodin práce," líčí Rojko.

Sledované údaje
Výběr z často sledovaných údajů v různých sportech:

- Fotbal – úspěšnost střelby, úspěšnost přihrávek, vyhrané osobní souboje, odebrané míče

- Lední hokej – využití přesilovek, ubránění oslabení, střely proti týmu na branku

- Basketbal – počet doskoků, úspěšnost trestných hodů, koeficient užitečnosti

- Volejbal – úspěšnost na servisu, úspěšnost v útoku, bloky

Jiný profesionální systém XPS Network pro statistické vyhodnocování tréninkového procesu využívá od léta i fotbalová Zbrojovka. Data z přípravy druholigových znojemských fotbalistů sleduje kondiční trenér Květoslav Svoboda pomocí aplikace Runtastic přímo na mobilním telefonu. „Tím, že se data ukládají, poznáme, jak na sobě hráč v čase pracuje, aniž ho máme u sebe. Je to super propojení," libuje si Svoboda.

Důraz na aktuálnost statistik přímo v zápase klade především basketbal. Trenérům jsou k dispozici ihned po skončení každé čtvrtiny. „Ale individuální čísla hráčů příliš nesleduju. Zajímají mě jen ti, kteří do zápasu naskakují z lavičky. Měli by udržet nastolený rytmus hry, takže by se v jejich statistikách neměly objevovat nuly," vysvětluje trenér brněnského mmcité Zoran Helbich.

Právě basketbal nabízí ale i odvrácenou stranu čísel. Někteří hráči totiž usilují o vylepšení svých statistik na úkor týmu ve snaze získat lepší angažmá. „Měli jsme na začátku sezony DeShawna Paintera. Hrál na svoje doskoky a body, obrana týmu ho nezajímala. Tak jsme se rozešli," říká Helbich.

Na osobní statistiky hráčů dává pozor i Rojko. „Třeba Američané dokážou své volejbalistky skvěle odprezentovat. Vždy chci video s celým zápasem, skautka mi z něj udělá analýzu a v ní mám reálnější pohled na hráčku," dodává.