Podle jednatele společnosti Miroslava Kubíka krize ve stavebnictví už pominula. A oživení poptávky je znát. „S tímto vědomím se nám lépe plánují dlouhodobé investice na modernizaci či rozšíření výroby. Naše společnost však investovala i v době nejhlubší krize, kdy jsme využili situaci k zastavení se, revizi všech procesů a technologií a jejich optimalizaci," zmínil Kubík.

Kvalifikovaní chybí

Také Lomax ovšem nyní pociťuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků, zejména specializovaných profesí. „Je to spíše dlouhodobý problém, který je nutné řešit již ve školství nebo pomocí rekvalifikačních kurzů. Obecně nemáme potíže při hledání zaměstnanců. Jsme stabilní česká firma a naším cílem jsou dlouhodobé pracovní vztahy," zdůraznil Kubík.

Bořetická společnost se chlubí tím, že má napříč celou firmou nastavený motivační systém odměňování. „V příštím roce máme naplánovanou inovaci motivace na dělnických profesích, která by měla přinést kvalitním zaměstnancům další zvýšení platu," podotkl jednatel Lomaxu.

Společnost vznikla v roce 1992 a dnes je největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet a venkovních žaluzií v České republice. Sídlo firmy se stále nachází v Bořeticích.