Omezení výroby a propouštění zaměstnanců. Vedení velkopavlovických drůbežářských závodů rozhodlo o výrazných provozních změnách, které se podle informací Břeclavského deníku Rovnost mohou dotknout až téměř tří desítek lidí. „Můžeme potvrdit, že nás v následujícím období čekají organizační změny, a to z důvodu částečného omezení výroby. 
V tomto okamžiku však nejsme schopni odhadnout konkrétní počty odcházejících zaměstnanců, ale určitě nepůjde o tak vysoké číslo," uvedl ředitel společnosti Petr Lipš.

Ve městě jde o další pokračování dlouhodobého útlumu. Závod, na něž současná firma navazuje, fungoval ve Velkých Pavlovicích po desítky let a v kraji patřil ve svém oboru k nejvýznamnějším. Práci tam měly stovky lidí. Ve srovnání s někdejšími počty je jich v současné době zlomek.

A bude ještě menší. „Nálada je hodně špatná, nemáme žádné informace," posteskl si jeden z pracovníků, jehož jméno redakce zná, ale na jeho přání jej ponechá v anonymitě.

Se snížením stavu už počítají na břeclavské pobočce úřadu práce. Tamní ředitel Lubomír Marko sdělil, že zřejmě půjde o necelou třicítku zaměstnanců. „Výpovědi by měli dostat tento měsíc, do konce března jim pak potrvá výpovědní lhůta. Zástupci firmy uvedli, že dostojí zákonným povinnostem. Týká se to především odstupného," reagoval Marko.

To potvrdil také ředitel Lipš. Zároveň vzkázal, že lidem nabídnou pomoc při přípravě na hledání nového místa. „Jsme připraveni rovněž nabídnout pracovní uplatnění v jiných společnostech koncernu Agrofert, kde jsou dohromady k dispozici desítky volných pracovních míst," vzkázal Lipš.

Zaslechnout lze obavy, že drůbežářské závody ve městě nakonec zcela skončí a výroba se přesune jinam. To vedení firmy odmítlo. „Jsme ve stádiu omezení výroby v tomto závodě, nejde o přesun či fúzi. Kromě připravovaného omezení počtu pracovníků to neznamená pro velkopavlovickou firmu nic dalšího," ujišťoval ředitel.

Ve městě půjde o další snížení počtu pracovních míst. Starosta Jiří Otřel z Velkopavlovických nezávislých je překvapený, že k propouštění a útlumu výroby dojde už z kraje roku. O plánovaných změnách ale věděl. „Mrzí nás to, je to však věc soukromého majitele. Pracuje tam už jen asi padesát lidí. Kdysi tam fungovala konzervárna, porážky zvířat, paštiky… Výroba se omezuje asi posledních deset let," oznámil Otřel.