V konkurenci více než sedmnácti tisíc vzorků vín z celého světa jim odborná porota udělila 95 bodů a nejvyšší medaile: platinovou Best in Category a platinovou Best in Show, která podle zástupců popického vinařství míří do České republiky poprvé v historii.

„Umístnění je pro nás poctou a ujištěním, že s našimi vlajkovými odrůdami – Ryzlinkem a Pálavou – jdeme správným směrem. Stejně ohromná zpráva je to pro region, který dokazuje, že umí produkovat špičková vína světové kvality. Odrůda Pálava navíc letos slaví čtyřicet let od zapsání do Státní odrůdové knihy, je to hezký dárek vinohradnickému oboru ke kulatému výročí,“ uvedla obchodní a marketingová ředitelka Sonberku Dagmar Fialová.

Oceněné odrůdy pokrývají téměř polovinu ze současných 45 hektarů sonberské vinice. Jejich rozšiřování ale vedení vinařství prozatím neplánuje.

Pod londýnským oceněním je výrazně podepsaný sklepmistr Oldřich Drápal mladší. „Klíčem k úspěchu byly plně vyzrálé hrozny Pálavy a jejich šetrné zpracování. Výsledné víno je enologickou kupáží několika sklizní Pálavy, zpracované tak, aby vynikl kořenitý charakter této odrůdy i při nízkém zbytkovém cukru ve víně,“ zmínil Drápal.

Oceněná vína
Suchá Pálava 2015 VOC: platinová medaile Best in Show – suché aromatické víno se zařadila mezi elitních 34 vín světa. 
Přírodně sladký výběr z cibéb Riesling 2014: úspěch v regionální kategorii Best Czech Sweet, platinová medaile Best in Category.

Dubnové a květnové mrazy škodily sadařům i vinařům. Sčítali škody i na ovocných stromech.
Někteří sadaři jsou bez ovoce, bědují i vinaři. Škody přesáhnou miliardu, tvrdí