S myšlenkou na netradiční pěstování zeleniny po vzoru zahraničí přišel břeclavský výrobce pracích prášků, hnojiv či potravinářských přísad již v roce 2014. „Uplynulé tři roky jsme testovali technologie a získávali vědomosti," řekl Křivan.

Že bude břeclavská vertikální farma u nás první svého druhu, potvrdil za Agrární komoru České republiky Jiří Felčárek. „Je to výjimečný projekt. Vím, že například v Nizozemsku mají něco podobného. Z českého pohledu je to ale opravdu rarita a taková první vlaštovka," reagoval Felčárek.

Plán, kudy má vést obchvat Břeclavi.
Obchvat Břeclavi dostal další ránu. Soud vyhověl žalobě ekologických aktivistů

Vertikální farmaření se oproti klasickému zemědělství liší hned v několika bodech. Zeleninu zde budou pěstovat v takřka sterilním prostředí bez nežádoucích bakterií za pomoci moderních technologií.

Vzduch, který do pěstebního prostoru vstupuje, prochází filtrací, takže je úroda chráněná před nepříznivými faktory zvenčí, jako jsou zárodky škůdců a nemocí. Klima je navíc pod kontrolou počítače, sklízet tak budou moci klidně i uprostřed zimy. „Produkce dostatku čistého a zdravého jídla pěstovaného způsoby, které jsou efektivní, ale zároveň šetrné k životnímu prostředí, je pro udržitelnost rozvoje lidstva nevyhnutelná," vyzdvihl klady projektový manažer vertikální farmy Jaroslav Sýkora.

Firma do projektu zatím investovala kolem deseti milionů korun

VÍC SE DOČTETE V PÁTEČNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ BŘECLAVSKÉHO DENÍKU ROVNOST

Vinařský expres. Ilustrační foto.
Vinařský expres nově vyjede ze Sedlece. Průjezd Lednicí vedení obce zakázalo