Tanečky kolem výběru firmy, která se bude v budoucnu starat o komunální odpad v Břeclavi, pokračují. Břeclavští radní se na své schůzi konané třiadvacátého května pozastavili nad tím, proč se firma Tempos Břeclav neúčastní opakovaně vyhlášeného výběrového řízení na nakládání s komunálním odpadem pro město. A uložili zástupcům města zastoupených v orgánech této společnosti o tom jednat.„Je to legitimní otázka pro vlastníka Temposu," uvedl břeclavský místostarosta Jaroslav Parolek.

Jak ale Břeclavský deník zjistil, společnost van Gansewinkel, majoritní vlastník Temposu, se do veřejné zakázky v Břeclavi přihlásila. Ovšem jako van Gansewinkel se sídlem v Modřicích. Tempos, který se o komunální odpad ve městě léta stará, totiž nesplňoval jednu z podmínek výběrového řízení – za poslední tři roky tři zakázky v oblasti odpadového hospodářství za minimálně osmdesát milionů korun.

„Pokud vím, výběrové řízení připravovala firma z Olomouce. Je hloupé, že firma, která tuto činnost dělá ve městě roky, nemohla splnit podmínky. Je otázka, jestli byla důvodem neznalost, nebo něco jiného," nechtěl dělat výkonný ředitel společnosti van Gansenwinkel Milan Černošek předčasné závěry.

Jeho slova každopádně nevyvracejí spekulace části opozice, podle které chce radnice založit městské technické služby. A Tempos, jehož je dnes město menšinovým akcionářem, poslat po letech hospodaření s odpady v okresním městě „k šípku".

„Nějaké bližší informace nemám. Dozvěděl jsem se jen, že je vytvoření městských technických služeb jedním z možných řešení," uvedl opoziční břeclavský zastupitel za KSČM Leopold Levák.

„My máme řadu jiných klientů, ať už v rámci okresu, v Hodoníně nebo průmyslové podniky. Případný výpadek odpadových služeb pro město Břeclav by ale samozřejmě znamenal omezení provozu břeclavského areálu a snížení počtu zaměstnanců," reagoval Černošek, který je zároveň místopředsedou představenstva společnosti Tempos.

„V dnešní době je možné všechno. Ve hře jsou různé varianty, třeba i zrušení soutěže v případě jejího napadení," připustil Parolek několik možností dalšího vývoje.

Nová veřejná soutěž na nakládání s komunálním odpadem pro město Břeclav už má za sebou otevírání obálek. Podle informací Břeclavského deníku předložila nejlepší nabídku pražská společnost Komwag. Van Gansewinkel, tedy vlastník Temposu, skončil na druhém místě. Vše je ale zatím jen neoficiální.

Firma Tempos prohrála výběrové řízení na dodavatele komunálních služeb v roce 2010. Vítěz se jmenoval Compag. Jenže Tempos se bránil, podal návrh na přezkoumání řízení k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Břeclavské vedení slovy tajemníka Zdeňka Opálky už dříve zmínilo, že věcí volajících po změně ve spojitosti s odpadovým hospodářstvím je více. Město chce v této oblasti co nejvíce šetřit.