Situace se liší místo od místa. „Zřejmě to šlo v pásech," sdělil sklepmistr Zemědělského družstva Sedlec Ctirad Králík.

Mrazy u nich zapůsobily především na loni podsazených hlavách – ve vinohradu zůstala zmrzlá rašící očka umístěná u země. „Doufáme, že ještě obraší, ale už nebudou mít takovou vitalitu. Nejde o škodu na úrodě, ale nastane zdržení. Keře totiž potřebujeme dopěstovat co nejdříve," říkal Králík k mladým sazenicím. Bez újmy nezůstala ani některá plodná očka.

Břeclavským deníkem Rovnost oslovení pěstitelé rozsah dopadů ještě mapují. Že je něco špatně, se v úterý ukázalo s několikahodinovým odstupem, středeční déšť pak mnohým nedovolil důkladnější kontroly.

Informace dávají dohromady například v rakvické Révě. „Vinice máme na více místech, v okolí Rakvic nebo Hustopečí. Se škodou počítáme spíše u Rakvic, vyhodnocené to ale zatím nemáme," sdělil jednatel vinařství Bronislav Průdek.

Předseda okresní agrární komory Antonín Osička předpokládal, že mrazy postihly třicet až padesát procent vyrašených vinic. „Zejména v dolinách," poznamenal Osička.

Podobně se vyjádřil rovněž Antonín Šlancar z břeclavského svazu zahrádkářů. „Rozsah bude známý až příští týden, protože další 
a snad ještě silnější mrazy mají přijít v pátek," upozornil Šlancar. Následky pocítili i někteří drobní zahrádkáři.

Kritické noční a ranní teploty na Břeclavsku klesly na maximálně minus tří stupně Celsia. „U nás bylo jen lehce pod nulou, takže jsme původně se škodami ani nepočítali. Jak budou velké, zatím nevím. Otázka je, zda u nás mrazy prodlouží dopěstování keře třeba o rok," zamýšlel se sklepmistr Králík.

Obavy zní rovněž od ovocnářů. Šéf jejich unie Martin Ludvík označil za ohrožené především výsadby meruněk, broskví, švestek, třešní, višní a hrušní. „Mohlo dojít k omezení, ale u peckovin stačí, když zbude deset procent květů a úroda může být normální," uvedl Ludvík.

Vývoj počasí až do nynějšího ochlazení byl podle něj příznivý. Zima byla mírná, v sadech nevznikly žádné škody mrazem. Chladný březen a duben vegetaci neurychlily, což je nyní výhoda.

Jarní mrazy dokáží na úrodě ovoce způsobit značné škody. Naposledy se tak stalo v roce 2011, kdy poničily asi šedesát procent všech výsadeb v České republice. Sklizeň ovoce byla tehdy nejnižší za posledních padesát let. Minusové teploty byly i v roce 2012, zasáhly tehdy hlavně Moravu.