VYBERTE SI REGION

Už sedm let nabízí zmrzlinu. Pravou chorvatskou

Lednice - Okusit mlsnými jazýčky chorvatskou specialitu a neopustit přitom hranice České republiky? Stačí jen vyrazit do Lednice. Na tamním Zámeckém náměstí totiž Aslani Šaban z Chorvatska nabízí lidem zmrzlinu. A ne ledajakou. „Pravou chorvatskou," tvrdí s úsměvem.

2.8.2012 2
SDÍLEJ:

Aslani Šaban z Chorvatska prodává na Zámeckém náměstí v Lednici už sedm let pravou chorvatskou zmrzlinu. Foto: Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Malou, střední nebo velkou. Padesátiletý Chorvat sladkou pochoutku neprodává ve svém stánku po kopečcích, ale točí do oplatkového kornoutu podle přání zákazníků. „Vyrábím vanilkovou, jahodovou, citrónovou a čokoládovou," vyjmenovává zmrzlinář.

Lidem může díky speciálnímu přístroji navíc i zmrzlinu namíchat tak, aby ochutnali více příchutí. „Někdy zmíněné druhy zmrzlin vyměním i za jinou příchuť. Například jablečnou. Ale lidé v Česku mají nejraději jahodovou a vanilkovou," říká Chorvat výbornou češtinou.

Do České republiky přitom přijel rodák ze severochorvatského Varaždína jen na výlet. „Tak se mi tady zalíbilo, že už jsem tady zůstal," směje se.

Se svou manželkou se v Česku rozhodli žít před osmi lety. Většinu roku bydlí v Břeclavi. „Do Chorvatska jezdíme obvykle v zimě. Asi na měsíc a půl," dodává.

Pravá chorvatská zmrzlina je pro všechny velké lákadlo.Chorvatskou zmrzlinou uspokojuje chuťové buňky nejen Ledničanů, ale i přijíždějících turistů. Už sedmým rokem. „Zmrzlina je vynikající," přiznává cyklistka z Velkého Meziříčí, které Šaban při rozhovoru pro Břeclavský deník natočil jahodovou vanilkovou kombinaci.

A v čem tedy spočívá její pravá chorvatská chuť? „Je to naše vlastní výroba. Nepřidáváme do ní žádné chemikálie ani barviva. Vše je přírodní," přibližuje výrobu zmrzlinář.

Základní ingredience však prozradit nechce. „Je to naše tajná receptura, kterou jiní zmrzlináři nemají," usmívá se Šaban tajemně.

Podle něj přitom není snadné chlazenou pochoutku vyrobit. „Neumí to každý. Musí se znát správný poměr všeho, co se do zmrzliny přidává," poznamenává.

A dobře ví, o čem mluví. Letní chlazenou specialitu prodával už před lety v Chorvatsku. „Pak jsem ale začal podnikat v jiném oboru a k výrobě zmrzliny jsem se vrátil až v Čechách," vypráví.

Nejdříve to s chorvatskou zmrzlinou zkusil v Břeclavi. „To jsem nabízel i takzvanou kopečkovou," vzpomíná.

Pak se ale rozhodl plnit sladká přání v Lednici. Zmrzlinu Šaban vyrábí ve stánku o velikosti asi třikrát tři metr. Od května až do října pak různě velké kužele zmrzliny točí mlsounům do kornoutů.

„Kdybych chtěl prodávat zmrzlinu po kopečkách, tak bych musel mít stánek rozhodně větší," krčí rameny muž.

Autor: Veronika Schallenbergerová

2.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Kterak chce ministr Jurečka „odklonit" státní dříví

Stát chce omezit vývoz surového dřeva. Podpoří proto nové pily, kterým zajistí surovinu ze státních lesů. Dřevaři a jejich sdružení ale takový zásah do trhu, který zvýhodní novou konkurenci, svorně odmítají. Vědí, že argument o snížení exportu kulatiny je jen zástěrka a ve skutečnosti jde o pomoc pro pár vyvolených. Státní podpora se šije především pro obří pilu Labe Wood, kterou Rakušané plánují postavit ve Štětí.

Nedostatek lékařů? Masarykova univerzita ho chce mírnit větším počtem absolventů

Brno - Lékařů je v České republice nedostatek. Naposledy na tento problém upozornili praktici, kteří plánovali stávku. Jednou z možností, jak situaci zlepšit, je zajistit větší množství studentů na lékařských fakultách. Ministerstvo zdravotnictví a školství chce zvýšit počet absolventů alespoň o patnáct procent.

Břeclavané slavili pod zámkem nejen v krojích, ale i s Neckářem

Břeclav /REPORTÁŽ/ – Počasí je značka ideál, taky jsme se chodili modlit, usmívá se spokojeně Edita Rišicová z městského muzea poté, co si splnila své moderátorské povinnosti. Je sobota odpoledne a jubilejní pětadvacáté Svatováclavské slavnosti pokračují v podzámčí druhým dnem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies