VYBERTE SI REGION

Už sedm let nabízí zmrzlinu. Pravou chorvatskou

Lednice - Okusit mlsnými jazýčky chorvatskou specialitu a neopustit přitom hranice České republiky? Stačí jen vyrazit do Lednice. Na tamním Zámeckém náměstí totiž Aslani Šaban z Chorvatska nabízí lidem zmrzlinu. A ne ledajakou. „Pravou chorvatskou," tvrdí s úsměvem.

2.8.2012 2
SDÍLEJ:

Aslani Šaban z Chorvatska prodává na Zámeckém náměstí v Lednici už sedm let pravou chorvatskou zmrzlinu. Foto: Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Malou, střední nebo velkou. Padesátiletý Chorvat sladkou pochoutku neprodává ve svém stánku po kopečcích, ale točí do oplatkového kornoutu podle přání zákazníků. „Vyrábím vanilkovou, jahodovou, citrónovou a čokoládovou," vyjmenovává zmrzlinář.

Lidem může díky speciálnímu přístroji navíc i zmrzlinu namíchat tak, aby ochutnali více příchutí. „Někdy zmíněné druhy zmrzlin vyměním i za jinou příchuť. Například jablečnou. Ale lidé v Česku mají nejraději jahodovou a vanilkovou," říká Chorvat výbornou češtinou.

Do České republiky přitom přijel rodák ze severochorvatského Varaždína jen na výlet. „Tak se mi tady zalíbilo, že už jsem tady zůstal," směje se.

Se svou manželkou se v Česku rozhodli žít před osmi lety. Většinu roku bydlí v Břeclavi. „Do Chorvatska jezdíme obvykle v zimě. Asi na měsíc a půl," dodává.

Pravá chorvatská zmrzlina je pro všechny velké lákadlo.Chorvatskou zmrzlinou uspokojuje chuťové buňky nejen Ledničanů, ale i přijíždějících turistů. Už sedmým rokem. „Zmrzlina je vynikající," přiznává cyklistka z Velkého Meziříčí, které Šaban při rozhovoru pro Břeclavský deník natočil jahodovou vanilkovou kombinaci.

A v čem tedy spočívá její pravá chorvatská chuť? „Je to naše vlastní výroba. Nepřidáváme do ní žádné chemikálie ani barviva. Vše je přírodní," přibližuje výrobu zmrzlinář.

Základní ingredience však prozradit nechce. „Je to naše tajná receptura, kterou jiní zmrzlináři nemají," usmívá se Šaban tajemně.

Podle něj přitom není snadné chlazenou pochoutku vyrobit. „Neumí to každý. Musí se znát správný poměr všeho, co se do zmrzliny přidává," poznamenává.

A dobře ví, o čem mluví. Letní chlazenou specialitu prodával už před lety v Chorvatsku. „Pak jsem ale začal podnikat v jiném oboru a k výrobě zmrzliny jsem se vrátil až v Čechách," vypráví.

Nejdříve to s chorvatskou zmrzlinou zkusil v Břeclavi. „To jsem nabízel i takzvanou kopečkovou," vzpomíná.

Pak se ale rozhodl plnit sladká přání v Lednici. Zmrzlinu Šaban vyrábí ve stánku o velikosti asi třikrát tři metr. Od května až do října pak různě velké kužele zmrzliny točí mlsounům do kornoutů.

„Kdybych chtěl prodávat zmrzlinu po kopečkách, tak bych musel mít stánek rozhodně větší," krčí rameny muž.

Autor: Veronika Schallenbergerová

2.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hustopečské skákání. Ilustrační foto.

Hustopečské skákání: přijede loňský aktér thrilleru i česká špička

Ilustrační foto.

Opilý řidič najel na svodidla a utrpěl zranění. Nadýchal přes dvě promile

Hrušky chtějí místa pro penzisty, v plánech počítají s milionovými náklady

Hrušky – Investice za zhruba patnáct milionů korun plánují představitelé Hrušek. V rozpočtu počítají s novými bezbariérovými chodníky, hřištěm nebo opravou hasičské zbrojnice. Hrušeckým v tom mají pomoci dotace.

Stížnosti na strážníky kvůli botičkám vedení Břeclavi odmítá

Břeclav – Bezpečná Břeclav? Když se po volbách v roce 2014 ujala vedení města koalice v čele s vítězným sdružením Pro Region, nový starosta Pavel Dominik si vyslechl: „Vyměň šéfa městské policie." Důvodem nebyla nespokojenost s prací strážníků, ale spíše politická praxe, kdy si nové vedení na klíčové posty dosazuje své lidi. Starosta Dominik tehdy odmítl. „Týkalo se to také dalších organizací. Nejsem ale přítelem toho, že se po změně garnitury mění také další pozice," zdůvodňoval.

Vyšší platy řidičů: Změna smluv je problém, tvrdí kraj. Odboráři hrozí stávkou

Jižní Morava - Zda dostanou řidiči na jihu Moravy vyšší plat, jak ukládá nařízení vlády, není jasné. Kraj poukazuje na špatnou legislativu, odboráři hrozí opět stávkou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies