VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Už sedm let nabízí zmrzlinu. Pravou chorvatskou

Lednice - Okusit mlsnými jazýčky chorvatskou specialitu a neopustit přitom hranice České republiky? Stačí jen vyrazit do Lednice. Na tamním Zámeckém náměstí totiž Aslani Šaban z Chorvatska nabízí lidem zmrzlinu. A ne ledajakou. „Pravou chorvatskou," tvrdí s úsměvem.

2.8.2012 2
SDÍLEJ:

Aslani Šaban z Chorvatska prodává na Zámeckém náměstí v Lednici už sedm let pravou chorvatskou zmrzlinu. Foto: Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Malou, střední nebo velkou. Padesátiletý Chorvat sladkou pochoutku neprodává ve svém stánku po kopečcích, ale točí do oplatkového kornoutu podle přání zákazníků. „Vyrábím vanilkovou, jahodovou, citrónovou a čokoládovou," vyjmenovává zmrzlinář.

Lidem může díky speciálnímu přístroji navíc i zmrzlinu namíchat tak, aby ochutnali více příchutí. „Někdy zmíněné druhy zmrzlin vyměním i za jinou příchuť. Například jablečnou. Ale lidé v Česku mají nejraději jahodovou a vanilkovou," říká Chorvat výbornou češtinou.

Do České republiky přitom přijel rodák ze severochorvatského Varaždína jen na výlet. „Tak se mi tady zalíbilo, že už jsem tady zůstal," směje se.

Se svou manželkou se v Česku rozhodli žít před osmi lety. Většinu roku bydlí v Břeclavi. „Do Chorvatska jezdíme obvykle v zimě. Asi na měsíc a půl," dodává.

Pravá chorvatská zmrzlina je pro všechny velké lákadlo.Chorvatskou zmrzlinou uspokojuje chuťové buňky nejen Ledničanů, ale i přijíždějících turistů. Už sedmým rokem. „Zmrzlina je vynikající," přiznává cyklistka z Velkého Meziříčí, které Šaban při rozhovoru pro Břeclavský deník natočil jahodovou vanilkovou kombinaci.

A v čem tedy spočívá její pravá chorvatská chuť? „Je to naše vlastní výroba. Nepřidáváme do ní žádné chemikálie ani barviva. Vše je přírodní," přibližuje výrobu zmrzlinář.

Základní ingredience však prozradit nechce. „Je to naše tajná receptura, kterou jiní zmrzlináři nemají," usmívá se Šaban tajemně.

Podle něj přitom není snadné chlazenou pochoutku vyrobit. „Neumí to každý. Musí se znát správný poměr všeho, co se do zmrzliny přidává," poznamenává.

A dobře ví, o čem mluví. Letní chlazenou specialitu prodával už před lety v Chorvatsku. „Pak jsem ale začal podnikat v jiném oboru a k výrobě zmrzliny jsem se vrátil až v Čechách," vypráví.

Nejdříve to s chorvatskou zmrzlinou zkusil v Břeclavi. „To jsem nabízel i takzvanou kopečkovou," vzpomíná.

Pak se ale rozhodl plnit sladká přání v Lednici. Zmrzlinu Šaban vyrábí ve stánku o velikosti asi třikrát tři metr. Od května až do října pak různě velké kužele zmrzliny točí mlsounům do kornoutů.

„Kdybych chtěl prodávat zmrzlinu po kopečkách, tak bych musel mít stánek rozhodně větší," krčí rameny muž.

Autor: Veronika Schallenbergerová

2.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Rychlobruslařka Eliška Dřímalová.

Rychlobruslařka Dřímalová zkusila olympijský led: Pozvali si rolbaře až z Kanady

Městům chybí za popelnice miliony. Na nejhorší dlužníky mohou poslat exekutora

Jižní Morava - Za popelnice dluží městu na jihu Moravy až téměř tři tisíce lidí. Největší sumu po neplatičích vymáhá Břeclav.

Veslař Helešic: Bylo to perfektní mistrovství. Bohužel můj výsledek tomu neodpovídal

Hodonín – Patřil k hlavním favoritům na medaili, v Hodoníně měl bojovat o nejvyšší příčky. Olympionik Lukáš Helešic se chtěl vytáhnout před soupeři, kamarády i rodinou. Břeclavský odchovanec ale nakonec na mezinárodním mistrovství republiky v jízdě na veslařském trenažéru neuspěl. Jednadvacetiletý závodníků svůj boj předčasně vzdal.

AKTUALIZOVÁNO

Dopravci dostanou od kraje sto milionů k odvrácení stávky. Odborářům to nestačí

Brno – Sto milionů korun dostanou od kraje autobusoví dopravci, kteří před několika týdny vstoupili do stávkové pohotovosti. Ve čtvrtek to odhlasovali krajští zastupitelé. Pokusí se tak odvrátit hrozbu stávky, o které odboráři debatovali ve středu.

Zámeček Belveder se dočká opravy. Pak se otevře lidem

Valtice – Už letos si zřejmě návštěvníci prohlédnou zámeček Belveder na okraji Valtic na Břeclavsku. Chátrající památka se dočká v druhé polovině roku rozsáhlých oprav.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies