VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Už sedm let nabízí zmrzlinu. Pravou chorvatskou

Lednice - Okusit mlsnými jazýčky chorvatskou specialitu a neopustit přitom hranice České republiky? Stačí jen vyrazit do Lednice. Na tamním Zámeckém náměstí totiž Aslani Šaban z Chorvatska nabízí lidem zmrzlinu. A ne ledajakou. „Pravou chorvatskou," tvrdí s úsměvem.

2.8.2012 2
SDÍLEJ:

Aslani Šaban z Chorvatska prodává na Zámeckém náměstí v Lednici už sedm let pravou chorvatskou zmrzlinu. Foto: Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Malou, střední nebo velkou. Padesátiletý Chorvat sladkou pochoutku neprodává ve svém stánku po kopečcích, ale točí do oplatkového kornoutu podle přání zákazníků. „Vyrábím vanilkovou, jahodovou, citrónovou a čokoládovou," vyjmenovává zmrzlinář.

Lidem může díky speciálnímu přístroji navíc i zmrzlinu namíchat tak, aby ochutnali více příchutí. „Někdy zmíněné druhy zmrzlin vyměním i za jinou příchuť. Například jablečnou. Ale lidé v Česku mají nejraději jahodovou a vanilkovou," říká Chorvat výbornou češtinou.

Do České republiky přitom přijel rodák ze severochorvatského Varaždína jen na výlet. „Tak se mi tady zalíbilo, že už jsem tady zůstal," směje se.

Se svou manželkou se v Česku rozhodli žít před osmi lety. Většinu roku bydlí v Břeclavi. „Do Chorvatska jezdíme obvykle v zimě. Asi na měsíc a půl," dodává.

Pravá chorvatská zmrzlina je pro všechny velké lákadlo.Chorvatskou zmrzlinou uspokojuje chuťové buňky nejen Ledničanů, ale i přijíždějících turistů. Už sedmým rokem. „Zmrzlina je vynikající," přiznává cyklistka z Velkého Meziříčí, které Šaban při rozhovoru pro Břeclavský deník natočil jahodovou vanilkovou kombinaci.

A v čem tedy spočívá její pravá chorvatská chuť? „Je to naše vlastní výroba. Nepřidáváme do ní žádné chemikálie ani barviva. Vše je přírodní," přibližuje výrobu zmrzlinář.

Základní ingredience však prozradit nechce. „Je to naše tajná receptura, kterou jiní zmrzlináři nemají," usmívá se Šaban tajemně.

Podle něj přitom není snadné chlazenou pochoutku vyrobit. „Neumí to každý. Musí se znát správný poměr všeho, co se do zmrzliny přidává," poznamenává.

A dobře ví, o čem mluví. Letní chlazenou specialitu prodával už před lety v Chorvatsku. „Pak jsem ale začal podnikat v jiném oboru a k výrobě zmrzliny jsem se vrátil až v Čechách," vypráví.

Nejdříve to s chorvatskou zmrzlinou zkusil v Břeclavi. „To jsem nabízel i takzvanou kopečkovou," vzpomíná.

Pak se ale rozhodl plnit sladká přání v Lednici. Zmrzlinu Šaban vyrábí ve stánku o velikosti asi třikrát tři metr. Od května až do října pak různě velké kužele zmrzliny točí mlsounům do kornoutů.

„Kdybych chtěl prodávat zmrzlinu po kopečkách, tak bych musel mít stánek rozhodně větší," krčí rameny muž.

Autor: Veronika Schallenbergerová

2.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Na Valtické srazilo auto chodce. Vrtulník ho převezl s těžce poraněnou hlavou

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Brno - V Jihomoravském kraji v úterý padly dva teplotní rekordy. Meteorologové naměřili 21,1 stupně v Troubsku u Brna a 21,6 stupně v Brodě nad Dyjí. V obou případech padla pět let stará dosavadní teplotní maxima.

Klíšťata už vylezla. Útočí také v parcích

Jižní Morava - Klíšťatům už pomalu začíná nová sezona. Lidé nejen v lesích by se měli mít na pozoru. „Není vzácné setkat se s těmito parazity už nyní. Jakmile se oteplilo, začali být aktivní, i když po zimě je jejich činnost trochu utlumená. Každopádně se už dokáží zakousnout," informoval hodonínský epidemiolog Libor Šmíd. Navíc poukázal na fakt, že klíšťat přibývá. „Jsou už tak rozšířená, že se s nimi mohou lidé setkat také v městských parcích. I když je jich víc na krajích lesů ve vyšších porostech," sdělil epidemiolog. Jeho slova potvrdil Tomáš Vráblík, který se v Českém hydrometeorologickém ústavu zabývá i prognózou aktivity klíšťat. „V posledních dnech se skutečně objevují. Lidé by si při pobytu v přírodě měli dávat pozor," varoval Vráblík.

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies