Vinařství Horák aktuálně vyrábí šedesát tisíc lahví ročně a pěstuje šestnáct odrůd hroznů. Obhospodařuje dva hektary vinic, další hrozny nakupuje.

Byl jste hodně překvapený z dalšího ocenění šampiona na Vinalies Internationales?

Překvapení to pro nás bylo velké. Zopakovali jsme umístění z loňska, ale letos jsme to vůbec nečekali. Považovali jsme to za vyřízenou záležitost. Už vloni to byl v kategorii rosé životní výsledek a mysleli jsme, že už nás nic takového nemůže potkat. O to větší jsme měli radost.

Jak moc velký je to pro vás úspěch?

Nejvíce, co může vinař získat. Je to jedna z nejprestižnějších soutěží na světě. Řadí se asi mezi tři nejvýznamnější na světě.

Je pro vás více šampion v bílých nebo růžových vínech?

Více vzorků bylo u bílých vín. Letos šlo o nejvíce zastoupenou kategorii. Asi je to větší ocenění. Přece jen v růžových vínech jsme špička na světovém trhu, protože příjemná ovocitá a pitelná roséčka moc zemí jako Česká republika neumí. V bílých vínech soutěžila vinařství z celého světa, to mě opravdu hodně překvapilo.

Čtěte také: Móda, či směr? Naturální vína mají příznivce

Věřil jste, že právě Hibernal bude z vašich vzorků ten nejlepší?

Moc jsem tomu nevěřil. Letos jsme dali do soutěže celkem osm vín. Účastníme se jí už asi deset let a pokaždé se nám povedlo získat nějakou medaili. Ať už stříbrnou nebo zlatou. Vždycky je dobré, když nějaké víno uspěje. Hibernal však nebyl můj favorit. Spíše jsem sázel, že opět dostaneme medaili za rosé, což se nám povedlo. A to zlatou. A potěšil mě také Veltlín s Vlašákem (Ryzlink vlašský – pozn. red.) a červené cuvée (víno vyrobené z více různých odrůd – pozn. red.), které získaly stříbro. Taková normální moravská suchá vína. Na Hibernal jsem trochu pozapomněl. A když mně to Luboš Bárta (dlouholetý člen poroty na Vinalies Internationales – pozn. red.) volal, tak jsem chvíli vůbec uvažoval, jestli jsem Hibernal do soutěže dal. Jde o plnější, mohutnější víno. Jiný styl.

Čím je váš Hibernal výjimečný?

Připadá mi to jako úplně normální víno, které děláme. Má lehký zbytkový cukr, příjemnou kyselinku a je dlouhodobě pitelné. Má minerální konec a v aromatice najdeme zralou broskev, sušenou meruňku i směs tropických plodů. Je ze starší vinice a spíše se přiklání k Ryzlinku rýnskému, což je jedna ze dvou odrůd, ze kterých Hibernal vznikl.

Vloni se vaše vinařství stalov Paříži šampionem s rosé, letos v kategorii bílých vín. Příští rok to tedy bude v červených?

Bylo by to ideální. Hattrick. Ale to už nevím, co by se muselo stát, abychom zase takhle zabodovali. Vsadil bych si na to, že už šampiona získat nemůžeme. Ale je to na degustátorech. Budeme vděční za každý úspěch, který se nám povede.

Jak moc přál ročník 2016 Hibernalu a podobným odrůdám?

Ročník 2015 i 2016 byly perfektní, 2016 mi připadá v aromatice ještě výraznější. Vína si zachovala kyselinu. Neděláme žádné sladké vzorky, maximálně v některých odrůdách polosuché. A vždycky v návaznosti na vyzrálosti hroznů a kyselině. Svůj potenciál ještě ukážou podle mě červená vína ročníku 2016, která ještě u nás leží v sudech.

Co je vlajkovou lodí vašeho vinařství?

Co se snažíme propagovat, to jsou cuvée. A to jak bílá, tak i červená. Ta děláme každý rok s tím, že rok až tři zrají v dubových sudech. Ostatní vína jsou na trhu stejně rozprostřená. Vyloženého favorita nemáme. Baví nás dělat Veltlínské zelené či Ryzlink vlašský, což jsou typické odrůdy pro naši oblast. A je pravda, že už neděláme jiné rosé, než z Cabernetu Moravie, které se stalo šampionem na soutěži v Paříži vloni.

Jste nyní připravení na větší zájem ze strany zákazníků o úspěšný Hibernal?

Jsme. Do prodeje půjde desátého dubna. Zatím nebylo ještě nalahvované, ale zájem o něj pochopitelně je. V posledních týdnech je to v médiích hodně omílané. Zviditelnilo se tím jméno našeho vinařství i celé Vrbice. Ozvali se nám i zájemci ze světa, kteří objevili Českou republiku. (smích) Nějaká lahvinka se ven asi dostane, ale většina tohoto vzorku skončí v Česku. Třetina jeho produkce, která se vejde do čtyř tisíc lahví už je vyprodaná. Chceme Hibernal zabalit do nějaké exkluzivnější lahve. Jedna by měla stát 666 korun. Víno snese parametry archivace, takže kupec si ho může uložit po zakoupení na delší dobu.

Za jak dlouho jste prodal vloni úspěšné růžové víno z odrůdy Cabernet Moravia?

Bylo to prakticky hned pryč. Rozdělil jsem to mezi naše stěžejní zákazníky. Víno už totiž nějakou dobu na trhu bylo. Kdo měl štěstí, tak si ho koupil ještě předtím, než vyhrálo, protože pak jsme jeho prodej stopnuli. Ani cenu jsme tehdy nezvyšovali. Na ty, co se nedostalo vloni, chtěli ho ochutnat letos. Letošní Cabernet Moravia rosé je podobné jako rok předtím, je ze stejné trati, ze stejných keřů.

Mají nyní zájemci větší povědomí o vinařství Horák a o Vrbici?

Informace fungují. Úspěch, kterého jsme dosáhli, má obrovský dosah. Lidé nás znají. Vrbice je sice menší obec, ale je zase na kopečku, takže ji každý vidí už zdaleka. (smích)

Přečtěte si: Zúročení letitého úsilí v Lednici. Obec se oficiálně stala lázeňským místem