Rakvice bezesporu patří k vinařským obcím, jakou roli hrají vinařství a víno vůbec ve společenském dění obce?

Vinařství, vinohrady a hlavně víno patří k jižní Moravě od nepaměti. V Rakvicích byl téměř pod každým domem sklep (nikoliv sklípek). Desítky drobných vinařů se navzájem uměly pochválit, zkritizovat, poradit či pomoci si navzájem. To vše během častých setkání, a to nejen ve sklepech s koštovačkú a koštýřem v ruce, ale i ve vinohradech při tvrdé práci a na ulicích. I když dnes je vinařství záležitost především větších či menších firem, drobní vinaři, kteří s sebou ještě nesou trochu té staré atmosféry, nevymizeli. A to je dobře. Všichni dohromady pak přispívají k tomu, že naše krásná jižní Morava, a Rakvice s ní, je více a více vidět nejen u nás, ale i ve světě.

Jakou „tvář" obce se snažíte vytvářet? Jak chcete, aby vypadala a působila?

Aby byla přívětivá, přátelská a pohostinná. A hrdá. Na to, co dokázali naši předci, i na to, co jsme už dokázali my. Bez iluzí, že nám tu vše jaksi samo od sebe naroste. Za vším byla, je a i nadále bude tvrdá a poctivá práce.

Co pro to děláte?

Lidé mohou být přátelští a milí tehdy, kdy mají dobré podmínky k životu. Rakvice jsou krásnou obcí, tyto podmínky nabízející. Za to patří uznání nejen mým předchůdcům, starostům, ale i mnoha dalším lidem, kteří se podíleli na rozvoji naší obce. Nynějším problémem je nedostatek stavebních parcel. Pokud se nám podaří vykoupit pozemky od soukromých vlastníků, vznikne v Rakvicích nové zástavbové území včetně inženýrských sítí, veřejného osvětlení a komunikací. Zde najdou své místo k životu nejen ti mladší z nás, současných obyvatel obce, ale i ti, kteří si Rakvice vyberou za svůj nový domov.

K vinařským lokalitám patří cestovní ruch, s nímž souvisí zvelebení prostředí. Do čeho jste v nedávné době investovali a co ještě plánujete?

Co již bylo učiněno, lze vidět. A to i během krátké procházky. Škola, školka, sokolovna, místní hřbitov, sportovní areál, budova obecního úřadu, hasičská zbrojnice, náměstí. Kostel má teprve několik týdnů novou fasádu a okna. Připravujeme revitalizaci vodní plochy za obcí s tím, že dojde k vytvoření klidové zóny spojením vody a zeleně. Právě probíhá výstavba nových úseků vozovek a chodníků.

Patříte do Lednicko-valtického areálu, jak se to odráží na návštěvnosti?

Lednice se stala v minulém roce nejnavštěvovanějším místem v České republice. Zvýšený počet návštěvníků se přirozeně týká všech obcí areálu.

Nemůžeme ale pouze spoléhat na turistický magnet v podobě lednického zámku a nově opravené zámecké jízdárny. Musíme se sami snažit dát lidem důvod, proč se u nás zastavit. Ale to je téma spíše pro podnikatelské prostředí a jejich služby.

Kulturní kalendář nabízí rozličné vyžití. Jednou z nejbližších událostí jsou hody, proč si je nenechat ujít?

Protože máte jedinečnou příležitost vidět více jak dvacet krojovaných párů, které nikde jinde neuvidíte, protože každá dědina má svůj typický kroj. K tomu nemálo dětí, také v tradičních krojích. Zažít atmosféru začínajícího léta i prázdnin. Ochutnat vynikající víno a nepřekonatelné rakvické koláče. Užít si slavnostní náladu.

Jakou pozici u vás má krojovaná chasa?

Velmi si vážím všech, kteří za nemalého úsilí i finančních prostředků udržují naše tradice a bez přerušení je uchovávají pro další generace. Chasa je v pozici držitele štafetového kolíku v podobě tradic a folkloru při běhu mezi generacemi.

Jaké další spolky se zapojují do společensko-kulturního dění?

Jmenoval bych školu, ta ovšem není spolkem. Stejně tak LŠU. Přece jenom vystoupení dětí vždy patří k nejkrásnějším a nejmilejším. Vinaři a jejich úspěšné „Otevřené sklepy", které každý rok přilákají více než dva tisíce milovníků vín. Členové Svazu zdravotně postižených také nelenoší. Rybáři, myslivci, Sbor dobrovolných hasičů. Dále pak fotbalisté z SK 1932 a členové místního Sokola.

Které tradice v obci udržujete a jak se vám to daří?

Pálí se čarodějnice. Pořádají se každoroční košty vín. Vítá se nový rok na náměstí se svařákem.

Rakvice mají dlouhou historii, které se mimo jiné věnuje série knih. Jaký je o ně zájem a jak se k nim může zájemce dostat?

Díky zapáleným autorům, panu Miroslavu Vajbarovi, Lubomíru Skrývalovi a Zdeňku Pohlovi můžete nahlédnout do historie naší obce.
V publikacích „Rakvice kdysi a v roce 2011", „Školní výlet 1936", „Vzlet a pád Sokola", „80 let rakvického fotbalu" a „Příběhy z vesnice" najdete nejen mnoho zajímavých informací o událostech v Rakvicích za posledních téměř sto let, ale můžete se také podívat do minulosti, a to prostřednictvím velkého množství dobových snímků. Všechny tyto knihy jsou velmi cenné a svým obsahem také unikátní. K dostání jsou přímo na obecním úřadě. Vzdálenějším zájemcům je rádi zašleme.