VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ředitel společnosti Frujo Tvrdonice: Standardní produkty dnes umí vyrobit každý

Tvrdonice /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ – Společnost Frujo vznikla u Tvrdonic jako rodinná firma už před šestadvaceti lety. V současnosti zaměstnává více než 130 pracovníků. Je renomovaným výrobcem polotovarů používaných v různých oblastech potravinářského průmyslu. Například v mlékárenství, nápojovém průmyslu, zpracování ryb, tuků a olejů, ale také při výrobě mražených krémů a zmrzlin, lahůdek a pochutin, pekařství či cukrářství. Včetně bio produktů. Koncentráty, sirupy nebo například práškové směsi dodává dnes Frujo navzdory silné konkurenci i odběratelům v řadě států Evropy. Ředitelem úspěšné firmy je Vít Němeček.

27.10.2016
SDÍLEJ:

V čele potravinářské výrobní firmy Frujo, která sídlí poblíž Tvrdonic, stojí Vít Němeček. Foto: archiv společnosti

Co si představíte, když se řekne, že se firma chová odpovědně?

Že naše aktivity směřují k tomu, aby Frujo i nadále mělo budoucnost a patřilo ke kvalitním zaměstnavatelům v regionu. V praxi to znamená sledovat vývoj na trhu a ve světě potravin, rozumně a vizionářsky investovat, spolupracovat s vysokými školami a vývojovými centry, stejně jako investovat do vlastního výzkumu.

Na stranu druhou je třeba i při zvyšujícím objemu výroby mít neustále na zřeteli takové chování, kterým příroda a společnost netrpí. Počínaje důsledným dodržování zásad ochrany životního prostředí, přes kontrolu původu používaných surovin až po zajišťování kvalitních pracovních podmínek. A zde se dostáváme k tématu, které bylo pro Frujo vždy velmi důležité, a sice odpovědnost vedení firmy vůči zaměstnancům a přeneseně i jejich rodinám. Odpovědné chování se ale stejně tak týká každého jednotlivce vůči týmu. Dodržování zákonů, předpisů a norem musí být pro všechny samozřejmostí.

Jak velký důraz klade vaše společnost na ekologii a ochranu životního prostředí?

Dodržujeme jednoduché pravidlo: Nedělej nic, co se ti nelíbí na druhých. Investice do ekologie jsou nedílnou součástí našeho rozpočtu. Frujo například devadesát procent své produkce expeduje v nerezových vratných obalech, nezatěžujících odpadové hospodářství. V posledních pěti letech jsme se soustředili na oblast energetiky. Instalovali jsme na střechách fotovoltaickou elektrárnu, která pokrývá přes dvacet procent naší spotřeby elektrické energie. Dá se tedy klidně říci, že veškerá naše bio produkce je vyrobená elektřinou z přírodních zdrojů. Dalších padesát procent potřeby elektřiny si vyrábíme sami v kogeneračních jednotkách s využitím produkovaného odpadního tepla. Podařilo se nám snížit odběr a spotřebu standardních energií o více než třicet procent.

V letošním roce pokusně instalujeme malou membránovou jednotku na čištění odpadních vod.

Co dnes rozhoduje o úspěchu v oblasti potravinářského průmyslu?

Situace se za poslední roky výrazně mění. Už nerozhoduje pouze nejnižší cena, ale stále vyšší důraz je kladený na kvalitu za akceptovatelnou cenu. Standardní produkty dnes umí vyrobit každý, takže šanci na úspěch mají nové, zajímavé a moderní produkty, ať již v bio kvalitě či s vyloženě exotickými příchutěmi. Jedním z trendů je používání takzvaných super potravin. Nejžádanější ale zůstávají standardní příchutě, jako je například jahoda ve vysoké kvalitě.

Ve vztahu k zákazníkům se nám za šestadvacet let nejvíce osvědčila vzájemná důvěra a respekt. Zákazník potřebuje jistotu kvality, dodávek a maximálního servisu.

Nabízíte pro své zaměstnance nějaké benefity?

Vedle základního benefitu, to znamená férového přístupu k zaměstnancům a včasného vyplácení mzdy, jsou součástí naší firemní kultury i různé další výhody. Jen namátkově příspěvek na životní či penzijní pojištění, čtvrtletní odměny za výkon firmy, odměny k životnímu jubileu, vánoční dárky, akce a výlety pro rodiny zaměstnanců a podobně.

Od letošního roku pak naběhl ucelený program zaměstnaneckých benefitů, ve kterém navíc poskytujeme například věrnostní program ve formě příspěvku na letní dovolenou, očkování proti chřipce a hepatitidě, levné tarify mobilního operátora i pro rodinné příslušníky nebo vzdělávací program ve formě jazykových a kvalifikačních kurzů.

Podporujete v regionu nějaké akce a aktivity, například sportovní nebo kulturní?

Frujo již mnoho let pravidelně finančně podporuje obec Tvrdonice v oblasti kultury a školství a v Kosticích mládežnické sportovní aktivity tamějšího Sokola. V obou případech se jedná o dlouhodobou spolupráci. Vedle toho poskytujeme čas od času nějaké drobnosti do tombol či namátkově podporu některé kulturní akci v regionu, jako třeba Léto na schodech v Břeclavi.

Autor: Michal Šupálek

27.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Žáci 1.A ze ZŠ v Komenského ulici v Hustopečích s paní učitelkou Marcelou Ivičičovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme školáky ze ZŠ Komenského v Hustopečích

Ilustrační foto

Lidé zazimovávají chaty. Musí dbát na důkladné zabezpečení

Na Hustopeče dohlédne sedm kamer. Na historickém náměstí

Hustopeče – Je rozhodnuto. Hustopeče bude prozatím střežit sedm nových kamer. Umístí je na Dukelském náměstí, jedna z nich pokryje částečně i navazující ulici Mrštíkovu.

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Brno, Vyškov /FOTOGALERIE/ – Noc na oční klinice brněnské fakultní nemocnice strávil voják, kterého v úterý ráno zranil výbuch ve sklepě administrativní budovy Jugo ve Velitelství výcviku - Vojenské akademii ve Vyškově. Podstoupil tam operaci oka. „Byla úspěšná, lékaři mu oko zachránili,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Šitbořice se protřídily až do finále ekologické soutěže, Vítěze určí hlasování

Šitbořice – Až do finále ekologické soutěže E.ON Energy Globe se spolu s Hronovem dostaly Šitbořice na Břeclavsku. Díky motivačnímu systému třídění odpadu. O vítězi rozhodne on-line hlasování.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení