Kdybyste chtěla návštěvníkům ukázat, co se vám v uplynulých měsících v obci podařilo, co by to bylo?
Začátkem února letošního roku byla dokončena výstavba nové tělocvičny základní školy, která v obci slouží jak ke sportovním, tak ke kulturním účelům. Jedná se tedy o víceúčelovou budovu. V témže měsíci byla předána k užívání a provoz byl zahájen 14. února 2015 krojovým plesem. Jelikož se jednalo o téměř osmnáctimilionovou investici, která byla plně hrazena z vlastních zdrojů, máme v letošním roce omezené finanční možnosti a další větší investiční akce připravujeme na příští rok. V současnosti máme zpracovány studie na opravu hasičské zbrojnice a výstavbu víceúčelového hřiště ve dvoře základní školy. Vše závisí na vyhlášených dotačních titulech a ekonomických možnostech obce, neboť nejsme schopni uskutečnit své záměry pouze z vlastních rozpočtových prostředků. V tomto týdnu jsme zahájili výstavbu bezbariérových chodníků v Hlavní ulici. Na akci jsme získali dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši pětaosmdesáti procent. V následujících letech chceme v rekonstrukci chodníků pokračovat a minimálně na hlavním tahu podél frekventované silnice třetí třídy tyto trasy zbudovat. Budeme usilovat o znovuzískání dotace na plánovanou druhou a třetí fázi bezbariérových chodníků.

Do čeho nejvíce investujete?
Především do infrastruktury a občanské vybavenosti.

Jak vysoké sumy vkládáte do úprav obce?
Stavební práce nejsou laciná záležitost, většinou se jedná o statisícové, u větších akcí milionové položky.

Jak významnou pomocí jsou pro vás dotace?
Dotace jsou velmi důležitou součástí našeho plánování. Díky získaným peněžním transferům jsme schopni uskutečnit více záměrů. Bohužel rozsáhlá a náročná administrativa, kterou je nutné zvládat jak před podáním žádostí, tak při trvání projektu a po ukončení, kdy minimální udržitelnost je pět, někdy i deset let, nám nedovoluje pracovat rychleji. Myslím, že řada starostů by v této sféře uvítala zjednodušení administrativy.

Který projekt bude v nejbližší době dokončen?
Jak jsem se zmínila již výše, byla zahájena výstavba bezbariérového chodníku. Její ukončení se očekává začátkem listopadu letošního roku.

Co máte dále v plánu?
Je toho více. Mezi opravy chodníků patří výstavba bezbariérového v Hlavní ulici včetně světelného signalizačního zařízení pro přecházení u základní školy, půjde o druhou fázi. A dále: třetí fáze výstavby bezbariérových chodníků v Břeclavské ulici v obou směrech či modernizace chátrajících obecních budov. V občanské vybavenosti se budeme věnovat celkové rekonstrukci hasičské zbrojnice včetně využití vnitřních prostor pro místní knihovnu a rekonstrukci stávající budovy místní knihovny, kde je možnost využití na přestavbu bytů. Připravíme se také na výstavbu domu s chráněným bydlením, popřípadě domu pro důchodce. Opravíme sakrální stavby, tedy pamětní kříže, sousoší či památníky.

Pokračujte, prosím.
V plánech je výstavba víceúčelového hřiště a sportovního zázemí ve dvoře základní školy. Připravíme také výstavbu cyklotrasy Ladná Hrušky. V plánu máme taktéž rozvoj v oblasti kultury, sportu a úprav veřejného prostranství. Nadále budeme všemožnými způsoby podporovat všechny působící spolky v těchto oblastech od sportovců, fotbalistů, folkloristů až po hasiče. Nevynecháme ani úpravu veřejného prostranství a údržbu zeleně, cest a zpevněných ploch.

Co podle vás Hruškám nejvíce chybí? A je v silách vedení obce s tím něco udělat?
To je hodně individuální otázka. Když se zeptáte deseti obyvatel, každý odpoví něco jiného. O řadě chybějících objektů jsem se již zmínila v připravovaných akcích, které budou součásti zpracovávaného Strategického rozvojového dokumentu obce a následně, doufám, v nejbližší době uskutečněny. Jinak v obci chybí smuteční obřadní síň, o které někteří lidé mluví, dále obchod s potravinami v dolní části obce. Nutností je dobudování a napojení některých částí uliček na místní kanalizaci a odstranění řady jiných neméně významných nedostatků. Ve vedení obce se zabýváme i těmito otázkami a hledá možné řešení. Rozhodně není v našich silách vybudovat obchodní síť, to je spíše soukromá záležitost, ke které nelze nikoho nutit.