ne všechny Ladovy obrázky na pohledech a přáních však rozešle. Některé si nechá a přidá do své sbírky. Ta už přitom čítá necelé tři tisíce pohlednic. „Začal jsem pohlednice sbírat někdy v sedmdesátých letech, kdy jsem založil rodinu a vznikla jakási povinnost posílat pozdravy a přání," vzpomíná na začátky své sběratelské vášně Urbánek.

KOUSKY Z ROKU 1917

Zálibu si tak vypěstoval už od dětství. „V rodině se vždy kupovaly pohlednice zejména s Ladovými obrázky a já jsem si vždy jeden nechal. Lada mě provázel od mladých let. Dřív snad jiné pohlednice ani nebyly," vypráví muž, který si čerstvě užívá důchodové dny.

Kdo je Alois Urbánek
• Narozený: 6. 9. 1954
• Bydliště: Pasohlávky
• Čím je zajímavý: Urbánkovy ladovské poklady obsahují mimo jiné i první oficiálně vydanou sadu deseti kusů pohlednic s díly Josefa Lady z roku 1917.
Nová výzva: Kromě obrázků Josefa Lady se pustil také do pátrání po ilustracích jeho dcery Aleny Ladové.

Svůj úplně první úlovek si nadšenec z obce na pomezí Břeclavska a Brněnska nepamatuje, ale pochlubit se může i poklady sahajícími hluboko do historie. Vlastní i první oficiálně vydanou sadu deseti kusů pohlednic s díly Josefa Lady z roku 1917.

Nejen tento fakt, ale především i množství posbíraných obrázků znamenaly v roce 2014 zápis do České knihy rekordů. „Alois Urbánek je vlastník ojedinělé sbírky. Zaregistrovali jsme jej do České knihy rekordů s počtem 2 539 pohlednic s motivy obrázků Josefa Lady. Každá z nich je jiná. Úžasné je i časové rozpětí pohlednic. První je z roku 1913," uvádí ředitel agentury Dobrý den Miroslav Marek. Údaj do databanky zapsali před necelými třemi lety u příležitosti rekordmanových tehdejších šedesátých narozenin přesně šestého září.

Ivan Křivánek vyhrál na drezíně několik mistrovství. Jízda na ní prý sice bolí, ale za zážitky stojí.
Puchýře mu nevadí. Láska k raubířskému kolu je pro rekordmana silnější

Téma Ladových obrázků je především zimní období. „Jarních motivů je o dost méně. Zajímavou sadu vydala před časem například Národní galerie v Praze," tvrdí sběratel.

Zatímco Vánoce a dovádění na sněhu zachycené malířem jsou podle něj v padesáti variacích, pomlázka a jaro jen ve třinácti. Vedle toho existují i pohlednice s Ladovými vesnickými tancovačkami, kocourem Mikešem nebo se známým dobrým vojákem Švejkem.

Proto také není podle Urbánka tak těžké se k nim dostat. Horší už je to se sadami pohlednic, které vyšly jen v omezeném počtu. K takovým patří například Ladovy obrázky zvířat. „Třeba brouků a ptáků. Vánoční vycházejí několik let, takže jejich shánění je snazší," podotýká muž.

INTERNET BYL ZLOMOVÝ

K rozšíření své sbírky využívá Urbánek především sběratelské burzy, antikvariáty a také internetové aukce. Tam se cena některých Ladových pohlednic vyšplhá i přes tisíc korun.

Přestože jeho sbírka čítá už nemalé množství kreseb, stále mu některé chybí. „Je jich určitě víc, které bych ještě chtěl získat. Zlom při sbírání nastal ve chvíli, kdy jsem začal pátrat na internetu. Tehdy se to rozjelo," popisuje velký příznivec malíře Lady.

Aby si zájemci mohli aspoň část pohlednic prohlédnout, založil si profil na sociální síti Facebook pod názvem Ladovky sbírka pohlednic. „Občas se na ty stránky dívám. Člověk tam narazí na díla, která ani nezná," pochvaluje si Pavlína Nemeškalová z Hustopečí na Břeclavsku, která už před časem zavítala na Urbánkovu výstavu do Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Vladimir 518 a výstava Kmeny v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně.
Metalisté, rappeři, růžový tank. Výstava Kmeny v sobotu zaplní galerii i Husovu