Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Byl to můj záměr. V rodině se sice víno dělalo, ale v malém. Původně jsem chtěl být lesníkem, ale strýcové mě přesvědčili, abych to nedělal. Všichni byli lesníci.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Že necháte pracovat přírodu. Jsem zastáncem co nejmenších zásahů.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Musím pracovat s dobrými hrozny a předpokládat, že z nich příroda vyrobí dobré víno. To znamená, že pracuji jen s nejkvalitnějšími hrozny. Většinu z nich nakupuju. Volím ale jen ty z předem vybraných tratí.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno už nepiju, snažím se jej pouze chutnat. Jakmile jsem na soutěži, snažím se jej vyplivnout. Když mi některé víno zachutná, vypiju třeba půl litru, abych si uchoval jeho chuťovou paměť.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejkrásnějších chvil zažívám celou škálu, protože mám svá vína rád, jako mají rodiče rádi svoje děti. Nelze říct, že mám jedno radši než druhé. Nejhorší chvilky zažívám, když se někdy setkávám s lidmi, kteří dělají víno jen pro peníze.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Nejvíce si cením toho, že jsem se loni dostal do síně slávy v soutěži Vinař České republiky.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Tradičních odrůd a tradičních postupů. Pro upřesnění těch, které ještě nebyly za socialismu.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nemám konkurenty. Vydal jsem se svojí cestou výroby vína. Že je dobrá, dosvědčuje, že nemám problémy s prodejem. Prodávám pouze ve Valticích, nikde jinde. A koho si cením díky jeho úspěchům a práci? Například pana Budína z Valtic. Z nuly udělal moderní vinařský závod. Stejně tak si cením pana Valihracha a celé řady mladých vinařů. Jsou chytří, vzdělaní a dělají to srdcem. Mezi ně patří třeba mladý Oldřich Drápal a další. Jsem nadšený ze současných třicátníků.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Vychoval jsem si jich celou řadu, protože jsem dvanáct let učil na vinařské škole. Dělám prezidenta Vinařské akademie, kde vychováváme další a další. Moc se mi líbí, že jsme je přesvědčili k tomu, aby u vinaření zůstali.