„Country tančíme hlavně pro zábavu," tvrdí třiapadesátiletá vedoucí velkopavlovického souboru Jana Vondrová.

První tanečníci se začali scházet v únoru před třemi lety. „V té době jsme s některými současnými členkami navštěvovaly hodiny cvičení. Naše lektorka a pozdější country vedoucí Věra Chiabodová nás tehdy lákala k vystoupení na benefičním countrybále. A my jsme souhlasily. Nechtěly jsme tam vypadat jako úplní amatéři, tak jsme se rozhodly naučit pár choreografií," vypráví Velkopavlovičanka.

Vážná překážka

Mělo to však jeden háček. Ženy musely přemluvit k tanci i své manžele. „Nějakou dobu nám to trvalo. Pořád se totiž na něco vymlouvali. Až jeden z nich projevil odvahu a tancování odkýval. Ostatní se pak po jeho vzoru přidali," směje se Vondrová.

Jak dodává, nakonec se na své první akci čtyři odvážné páry předvedly s country tanci jako jediní.

V současnosti patří mezi Přátele country třiatřicet nadšenců ve věku dvaatřicet až šestašedesát let. „Z toho je dvanáct mužů," podotýká vedoucí.

I přesto, že ve skupině převažují ženy, učí se choreografie párových tanců. „Jednoduše spolu tancují dvě ženy. Jedna z nich se proto musí naučit roli muže," říká.

K tomu, aby mohli country tančit prý nepotřebují ani žádnou složitou průpravu. „Hodně kroků jsme prostě odkoukali. Buď od ostatních country skupin nebo z internetu. Byli jsme i na pár školeních a kurzech. Tančíme však to, co se nám líbí," říká třiapadesátiletá vedoucí.

Na zkoušky se scházejí dvakrát týdně. „Sejde se nás tak dvaadvacet, někdy šestadvacet," vypočítává Vondrová s tím, že ne všichni členové jsou z Velkých Pavlovic.

„Asi čtyřicet procent tanečníků jsou přespolní. Někteří jsou z Břeclavi, Moravské Nové Vsi, Zaječí a dokonce i z Brna," vyjmenovává.

Různorodý počet Přátel country se schází i na vystoupeních. „Razím totiž heslo, že všechny akce jsou přísně nepovinné. Jedou na ně tedy ti, co chtějí a mají čas," vysvětluje.

Nové členy neberou

Kdo by měl zájem dostat se do řad Přátel country ve Velkých Pavlovicích, má ale smůlu. Nové členy již nepřijímají. „Ještě v minulém roce tomu bylo jinak. Ale nováčci nás brzdí. Musíme zkoušet tance, které jsou nám notoricky známé a někteří ze starších členů přestali na zkoušky chodit," poznamenává.

Jak s americkým tancem začít, však lidem ve Velkých Pavlovicích rádi poradí. Nebo se na ně mohou přijít zájemci podívat na některou z country akcí.