VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ševčík: Snažím se dělat maximum už ve vinici

Podivín /VINAŘI POD LUPOU/ - Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.

19.2.2011
SDÍLEJ:

Devětadvacetiletý Marek Ševčík po studiu nastoupil do rodinného vinařství Víno Podivín. Cení si hlavně toho, když jsou zákazníci spokojení.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Předchozí díly seriálu Vinaři pod lupou naleznete ZDE

Marek Ševčík je technologem a vinohradníkem ve společnosti Víno Podivín, která vznikla v roce 1998. Je ženatý a má dvě děti. S otcem hospodaří na dvaadvaceti hektarech vinic. Ve vinohradě mají čtrnáct odrůd révy vinné. Asi dva kilometry od něj je provozovna, kde se hrozny zpracovávají. K výrobě vína Ševčíkovi využívají pouze hrozny z vlastní produkce, která je přibližně osmdesát tisíc kilogramů. Metodou řízeného kvašení vyrábí vína jakostní odrůdová i jakostní s přívlastkem – kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů a ledové víno.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Můj děda pracoval ve vinařském podniku. Doma měl sklep a vinohrad, takže jako kluk jsem se ve vinařském prostředí pohyboval. Pak už bylo jen otázkou času, kdy i mě vinařství natolik nadchne, abych se mu věnoval profesně. Vystudoval jsem střední vinařskou školu ve Valticích a pak ve studiu pokračoval na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě. Důležitou roli sehrál i můj otec, se kterým dnes pracuji ve vinařské firmě.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hrozny, z kterých se víno vyrábí, jsou přírodní produkt. Proto je velmi důležité k vinohradu přistupovat s náležitou úctou a šetrností. Ve víně se odráží celoroční práce vinaře. Jestli bude daný ročník výjimečný, nebo jen jeden z mnohých, záleží nejen na přírodě, ale i na dovednostech a schopnostech vinaře.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Říká se, že víno se dělá už ve vinohradě. Proto se snažím už při pracích ve vinohradě dělat maximum pro to, aby sklizeň byla co nejlepší. Totiž jenom z dobrých, kvalitních hroznů se dá udělat víno, které je na vysoké úrovni. Jedině k takovému vínu se zákazník vrátí a jedině takové víno si zapamatuje.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Vzhledem k mojí profesi je pochopitelné, že nějaký ten pohárek vína si dám. Určitě to nejsou žádné litry. Víno je lék, ale všeho, i vína, se musí užívat s mírou.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle s vínem je pro mě tehdy, když naše víno udělá konzumentovi radost. Nadchne jej natolik, že má důvod se o své příjemné dojmy dělit s přáteli a současně má i důvod se k našemu vínu vracet. Nejhorší chvíle, které jsem s vínem zažil, byl určitě vinařský rok 2010. Tento rok byl pro nás stejně jako pro většinu vinařů hrozně těžký. Katastrofálně malá úroda hroznů byla zatím to nejhorší, co jsem s vínem zažil.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíce?
Jedním z největších vinařských úspěchů pro mě bylo získání zlaté medaile na Valtických vinných trzích za víno Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Osobně považuji tuto soutěž za jednu z nejprestižnějších vinařských akcí u nás.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Co se týká odrůd révy vinné jsem zastánce spíše tradičních odrůd, které jsou tady léty prověřené. Ve výsadbě máme čtrnáct odrůd, se kterými máme zkušenosti a víme, co od nich můžeme čekat. Víme, jaké mají pěstební nároky a jak jsou odolné vůči houbovým chorobám. Vinohrad pěstujeme v systému integrované produkce, což znamená ekologický způsob hospodaření. Veškeré zásahy a ošetřování vinohradu se provádějí co nejméně drasticky, v souladu s ekologickými postupy.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?
Raději bych vyzvednul práci několika vinařských odborníků. A to profesora Viléma Krause a Roberta Steidla. Jsou to odborníci a pedagogové, kteří pro vinařství a jeho rozvoj udělali hodně práce a stále mají co předávat dalším generacím vinařů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost určitě myslím. A jak je to s nástupcem? Vzhledem k tomu, že máme doma dva kluky, tak možná některého z nich tato vinařská životní cesta osloví. Třeba se po ní vydá. Dnes jsou ještě malí, ale kdo ví.

Doporučení: víno pro dnešní večer
Na dnešní večer bych doporučil Rulandské modré pozdní sběr ročník 2009. Je to víno plné, rubínové barvy, s výraznou vůní hořké čokolády a hořícího dřeva. Je to víno vhodné jak k posezení s přáteli tak i ke čtení knížky u krbu. Marek Ševčík

Autor: Jiří Ševčík

19.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní

Dvojice odvážných mladíků z Břeclavi Adam Stohanzl a Jaromír Toncr se vydali se starým BMW až do dalekého Kyrgyzstánu. Už navštívili Gruzii, Rusko nebo Uzbekistán.
8

Dojeli až k Číně, teď chtějí do Jižní Ameriky

AKTUALIZOVÁNO

Ve vyškovských kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Vyškov – Jeden mrtvý voják a další zraněný. Na místě vrtulník. Panika. Evakuace. Tak to v úterý krátce před devátou hodinou ráno vypadalo podle očitých svědků poblíž hlavní budovy v areálu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. V místě údajně vybuchly granáty. „Všechny nás evakuovali. Jeden voják neměl šanci přežít,“ informovala Vyškovský deník Rovnost jedna z příslušnic dědické vojenské posádky.

Místo opravy skladiště. Ve veselském zámku se skladují nádoby

Veselí nad Moravou - Už před pěti lety měl opravený zámek ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku začít sloužit jako čtyřhvězdičkový hotel. Nový zámecký pán v něm chtěl oslavit padesátiny. Po archeologickém výzkumu v roce 2010 ale ruch v památkově chráněném objektu utichl.

Tabla prvňáčků: V dalším díle představíme žáky ZŠ Hustopeče, Komenského

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Sestup Orfeův míří do Valtic. Divadelníci stanou poprvé na opravené scéně

Břeclav – Vůbec poprvé se postaví na prkna opraveného barokního divadla ve Valticích. Divadelní soubor Břetislav tam představí svoji cenami ověnčenou hru Sestup Orfeův. „Spousta našich členů se už dříve vyjádřila, že by si tam hrozně rádi zahráli, což se jim teď splní,“ řekl principál a herec v hlavní roli Martin Sítek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení