VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štýbl: Chci dělat přírodní, zdravé víno pro lidi

Velké Němčice /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Marek Štýbl si váží všech vinařů, kteří dělají poctivá vína, nepřikrášlovaná taniny. Každé víno podle něj chce svůj čas, který u něj má.

21.8.2011
SDÍLEJ:

Vinař Marek Štýbl z Velkých Němčic ve svém vinohradě.Foto: archiv Marka Štýbla

Sedmatřicetiletý vinař Marek Štýbl z Velkých Němčic podniká s vínem devět let. Je ženatý, má dceru Elišku a název jeho vinařství je Vitis Moravia. Má šestihektarovou rozlohu vinic, z toho přes dva hektary v režimu bio a čtyři hektary v integrované produkci.

Ročně vinařství vyprodukuje deset tisíc lahví vína. Velkoněmčický vinař vyrábí vína jakostní, přívlastková, ledová a také sekty kvašené v láhvi. Za největší úspěch Štýbl považuje to, že má svou práci velmi rád. Dělá zkrátka, co ho baví, což podle něj dnes nemůže říct každý.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Lásku k vínu jsem získal na Středním odborném učilišti v Bzenci, a to díky vynikajícím kantorům a kamarádům, kteří mě navedli tímto směrem. Za to jim patří mé díky. Společně s manželkou Leonou a dcerou Eliškou jsme začali budovat naše malé vinařství. Nemáme sice tu nejmodernější technologii, ale děláme víno s láskou.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Je to vždy o harmonii, citu a lásce vinaře s vinicí. Neboť jak již řekl významný vinař: Víno se dělá ve vinici. Z tohoto důvodu jsme šli tou cestou, že jsme si napřed vysadili vlastní vinice, abychom si vytvořili vysokou kvalitu suroviny a teprve pak začali vyrábět vlastní víno.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Kvalita bez kompromisů. Chci dělat přírodní, zdravé víno pro lidi, kteří mají zájem poznávat vína taková, jaká jsou z vinice. Každé víno chce svůj čas, a ten u nás má.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Musím vás opravit já víno většinou nepiji, jen ho degustuji. Pravidelně s manželkou a s přáteli přechutnáváme naše i konkurenční vína, abychom získali přehled.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Víno děláme ve vinici, takže tu otázku trochu pozměním. Nejkrásnější okamžiky ve vinici jsou ty, kdy réva kvete a cítíte tu krásnou omamnou vůni. Nejhorší zážitek byl o letošní velikonoční neděli, kdy u nás v Křepicích byly tak intenzivní kroupy, že vinice byly rázem otlučené a bez listí. K květnu to vypadalo jako v prosinci. Tak to mně bylo opravdu nejsmutněji.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Je jich víc. Za jedno z prvních vín, které jsem udělal, jsem získal zlatou medaili. Byl to Dornfelder a soutěž Grand Prix Austerlitz v kategorii červené suchá vína. Další úspěch byl zisk šampiona na mezinárodní výstavě ve Slovenské Skalici za náš Čertoraj ročník 2009. Toto víno bojovalo také o šampióna Národní výstavy vín ve Velkých Bílovicích. A získalo ještě cenu TOP 77. Toto víno zatím neprodávám, dávám mu ještě čas.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Používáme novější postupy jako řízené kvašení a zrání vína v barriquových sudech. Co se týče odrůd, tak mám vysazené nejnovější rezistentní odrůdy jako jsou Solaris, Malverina, Rinot, Savilon, Hibernal a z klasiky Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon a Dunaj.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Vážím si všech vinařů, kteří dělají vína poctivá a kteří je také nijak nepřikrášlují taniny.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost samozřejmě myslíme. Chceme ještě vysadit dvě až pět vinic, právě se rozhodujeme, jaké odrůdy. Dále musíme myslet na rozšíření výrobní části. Máme sice dva sklepy, ale jsou již malé. Bohužel jsme my ta první generace, která začíná a vše buduje od začátku. Vedeme naši dceru Elišku k vinohradnictví i vinařství a doufáme, že v započaté práci bude jednoho dne pokračovat.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Do horkého večera bych doporučil buď naše Rosé Svatovavřinecké 2010, které vás svoji ovocitostí a svěžestí po celodenním parném dnu osvěží. Dále můžu doporučit náš sekt kvašený v láhvi Pinot Sekt či Risling Sekt. Jak říkám, bublinek není nikdy dost. A pokud máte obzvláště slavnostní večer, neboť život nám přináší spoustu pěkných okamžiků a spousta lidí neví po jakém víně zrovna sáhnout, tak pro tyto životní okamžiky bych doporučil náš Čertoraj 2009. Je to naše takzvané Velké víno. Patří přesně mezi ta vína, když sháníte skvělé víno na dnešní večer, a nevíte, po čem zrovna sáhnout. Tohle je to pravé.

Marek Štýbl

Autor: Jiří Ševčík

21.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Monika Smetanová už šest let dohlíží na volby jako členka okrskové volební komise.

Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Miroslav Vaculík z Vřesovic obhájil s hruškovicí prvenství na koštu v olomoucké Flory.
2

Vřesovická hruškovice ovládla olomouckou Floru. Obhájila tak loňský titul

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

První školní tablo: představíme prvňáky ze ZŠ v Moravské Nové Vsi

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

AKTUALIZOVÁNO

Na návštěvě si dala nevědomky omamnou sušenku. Hostitelům teď hrozí vězení

Brno /ANKETA/ – Na jednotce intenzivní péče skončila třiatřicetiletá žena, kterou přátelé při návštěvě v jejich bytě pohostili domácími sušenkami. Byla v nich totiž marihuana.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení