„Víš, že ti naši fotři založili kapelu? Prý se chtějí jmenovat Druhá míza. A ke všemu snad anglicky, či co," povídá jedna. „Fakt? A jak se to vlastně řekne anglicky," diví se druhá. „No, říkal fotr, že prý New lease of life," ušklíbne se první. „To je dlouhé, ne," diví se dál kamarádka. „No, dlouhé to je. Však je znáš, oni jsou zkrátka všichni na sanitku," zachichotaly se a zmizely v davu.

Kytarista otočil hlavu ke zpěvákovi a říká: „Žádná druhá míza, ale Sanitka! Ty vole, Sanitka, to v našem věku vyjadřuje všechno!"

Rock z obýváku

Kapela, která nešetří nadsázkou v názvu ani v textech svých písní, hraje od roku 2001. Od počátku stojí za mikrofonem její frontman a saxofonista Jiří Dvořák z Břeclavi.

„Spolu s baskytaristou Daliborem Klusáčkem jsme od gymnázia prošli řadou kapel. Taková základní v prváku byla AFB. Po vojně jsme založili skupinu Poštorenský tucet, která dostala dokonce nabídku hrávat s alternativně folkovou Jablkoní. Jenže jsme všichni měli malá děcka a zjistili jsme, že takové koncertování je časově dost náročné. A protože jsme nechtěli, aby nás vlastní děti poznávaly jen podle fotografií, kapelu jsme rozpustili," svěřil se Dvořák.

„Před jedenácti lety mě Dalibor pozval do svého rozestavěného baráku v Podivíně. S povzdechem mi ukazoval pokoje. Rozváděl se a postupně ukazoval tuhle pokoj pro dcerky, támhle pracovnu manželky a vedle obývák pro celou rodinku. Byl na dně, a tak jsem mu říkal, prď na to. Tenhle pokoj bude studio a tenhle velkej obývák zkušebna naší nové kapely. Odjel jsem domů a na druhý den mi volá, že nechal do zkušebny namontovat radiátor navíc, aby nám nebyla zima. Takže Sanitka vlastně hraje garážový rock z obyváku," směje se.

Základní osazenstvo Sanitky tvořil několik let kytarista Miloš Černohorský, saxofonista Tomáš Kudlík, bubeník Miloš Kučera a Dalibor Klusáček na basu. Postupně se ale začala kapela omlazovat.

Za bicí zasedl valtický bubeník Jan Doležal. Post elektrické kytary obsadil Tomáš Vašek z Blanska s bratrem Janem na tenorsaxofon a klarinet. Přibyl taky klávesista Martin Kučera z Podivína.

„Zpovzdálí nás sleduje Miloš Černohorský jako guru kapely. Například teď z Vietnamu," upozorňuje Dvořák.

Pravověrný bigbít

Před čtyřmi lety pokřtila Sanitka své první album s názvem Tak to je. Slavnostní premiéru měl taky animovaný videoklip k písni Klokotá, jenž postoupil v soutěžní Noci filmových nadějí až do finále. Na novém klipu teď Sanitka spolupracuje s režisérkou Janou Lach, která je známá i díky projektům s Čechomorem.

V nové sestavě Sanitka na konci srpna představí druhé album s názvem Máme z toho vítr. Křest bude jednatřicátého srpna v Podivíně.

Žánrově se Sanitka opírá o rock, nejvýstižnější je pro její hudbu označení bigbít. A to ten pravověrný, který připomíná Ducháčkovu Garage nebo současný zvuk Plastic People of the Universe. Šmrnc nadupané rytmice a řízným tenorsaxofonům dodává hlavně typický chraplák zpěváka, který ve svých textech s nadhledem a vtipem žehrá na problémy padesátníků.

Není divu, že mají na svých koncertech vyprodáno. Vedle jejich vrstevníků si kapela získává přízeň taky mladých. Energie kapely totiž nedá posluchačům zůstat v klidu ani chvilku.

Slyšet Sanitku naživo lze už tento pátek v Podivíně. Na Rockovém večírku Na Rybárně od sedmi hodin večer zahraje spolu s kapelou Chameleon Groove.

PETR VLASÁK