Vyrábí pouze zemská vína. Za svůj největší úspěch považuje, když zákazník přivede k jeho vínu dalšího potencionálního klienta, který rodinné vinařství doporučí dál.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
K vinařině jsem se dostal díky svým dědům. Děda Varmuža pracoval ve Vinařských závodech Velké Pavlovice na vinicích a později ve sklepě. Děda Vykydal pracoval v JZD Družba Kobylí na Moravě na vinicích a přes zimu tam štěpoval kořenáče révy vinné. Od mládí mně dědové vštěpovali lásku k vínu, což přerostlo k profesionální vinařině.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
V poctivé práci a lásce k vinici. Pokud se vinici nebudeme věnovat, nikdy nemůžeme z jejich hroznů vyrobit kvalitní víno.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Nezatahovat do vinařiny moderní technologie a dělat vína, jak nás to dědové naučili klasickou selskou metodou.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
To se nedá říct, ale záleží na situaci, která nastane. Tak jak lékaři doporučují. Jeden pohárek denně, ale už nespecifikují kolik deci pohárek má.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejhezčím zážitkem poslední doby byla vyprodaná vína našeho vinařství na únorovém veletrhu v Praze a získání nových klientů. Nejhorší zážitek byl, když jsme loni v tak těžkém vinařském roce přišli o úrodu Veltlínského zeleného z dvaceti arů vinice, kterou nám přes noc někdo posbíral.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Když naše vína lidem chutnají a rádi se k nám za vínem vracejí.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
Mám raději tradiční odrůdy. Nejsem zastáncem moderních metod. Z nově vyšlechtěných odrůd mám rád Cabernet Moravia.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Myslím si, že ve víně konkurence není. Každý vinař dělá víno srdcem a tak, jak nejlíp umí.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Zatím bohužel ne, obě dcery jsou studijní typy. Ale nikdy neříkám nikdy, možná láska k vínu v jejich srdci zvítězí.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Doporučuji naše Neuburské, ročník 2010, zemské víno cukernatost hroznů při sběru dvaadvacet stupňů. Svěží víno zlato žluté barvy s příjemnou kyselinkou a vůní přezrálého angreštu, v chuti se projevují tony žlutého angreštu a limetky. Hodí se ke grilované bílé rybě. Jiří Varmuža