VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Čech: Bez moderny to nejde, přesto je výroba tradiční

Tvrdonice /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Petr Čech z Tvrdonic převzal rodinnou firmu po svém otci. K vinařině přešel ze stavebnictví, které vystudoval a také se mu věnoval.

24.6.2012
SDÍLEJ:

Petr Čech má rád moderní metody spojené se zachováním tradice.Foto: archiv vinaře

Podobnost s nejlepším českým fotbalovým brankářem je čistě náhodná. Devětadvacetiletý vinař Petr Čech z Tvrdonic převzal rodinné vinařství po zesnulém otci a společnost pod jeho vedením vyprodukuje ročně sto padesát tisíc litrů vína. Čech je svobodný, na potomka stále čeká. Jednou by mu podnik rád předal. Čech vystudoval stavebnictví, kterému se v minulosti také věnoval. Je zastáncem moderních technologií, tradice ale podle něj nesmí zůstat stranou.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Díky otci. Jsem ze třetí generace vinařů, byl jím už můj dědeček. Otec poté společně se společníkem založil vinařství, nakonec se ale rozešli a založil podnik nesoucí naše jméno. Existovala ale varianta, že bych se vínu nevěnoval. Mám stavební výšku, takže jsem dělal stavbyvedoucího. K vinařství jsem došel v momentě, kdy otec zakládal naši společnost.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

To je složité. Každý rok je specifický. Vždy k tomu musíte přistupovat s notnou dávkou pokory. Nejde to dělat jen z důvodu, že chcete vydělat peníze. Člověk musí mít k vínu a vinohradům vztah. Když máte kvalitní surovinu, jen málokdy uděláte špatné víno. Pokud to tedy hodně nepokazíte.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Ne, to nemám. Ona vlastně ani žádná kuchařka neexistuje. I kdybych dělal sauvignon letos tak a příští rok stejně, víno bude jiné.

Kolik vína denně vypijete?

Přiznám se, že víno moc nepiju. Když degustuji, snažím se ho pít co nejméně. Plivu ho ven. Dám si ho jen občas. Je to možná zvláštní, mám ale trochu problém s překyselením žaludku a víno tomu moc nepomáhá. Snažím se ho proto omezovat, přesto se ochutnávání nevyhnu.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Nejhorší chvíle byla, když loni zemřel otec. Nejkrásnější chvilky jsou vždycky, když něco vyhrajete. Ocenění potěší. Na druhou stranu to, že něco vyhrajete, neznamená, že máte nejlepší víno. Vnímám to jednoduše tak, že někdo naši práci ocení.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Asi z prestižní soutěže v Izraeli, kde jsme získali ocenění šampion. To byl můj největší úspěch za poměrně krátkou kariéru.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Bez moderní technologie to dnes nejde. Pořád je však výroba dostatečně tradiční. Víno se dělá v podstatě stále stejně. Jen se nekvasí v dřevěných nádobách, ale nerezových. Jsem zastáncem moderních technologií s notnou dávkou tradice.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nejsme ani konkurenti, spíše kolegové. Vinařská společnost je zvláštní. Většina si docela dost pomáhá a jsou kamarádi. Vážím si víceméně všech dobrých vinařů, kteří jsou v podvědomí našeho okolí. Vím, kolik je s vínem práce. Nemohu říct, že bych si někoho vážil více a někoho zase méně.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Děti ještě nemám, zatím ne. V budoucnu bych ale chtěl, aby někdo v rodinné tradici pokračoval.

Autor: Lukáš Ivánek

24.6.2012
SDÍLEJ:
Zdeňka Procházková.
6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.

Mrazy jsou na ústupu, škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Anketa Dobrovolní hasiči roku: vítězové získají techniku za dva a půl milionu

Jižní Morava – Ve volném čase nezištně pomáhají ostatním lidem, zachraňují je, a často zajišťují i společenský život na vesnicích, kde působí. Dobrovolní hasiči se již po sedmé mohou přihlásit do soutěže Dobrovolní hasiči roku.

Začíná cyklosezona, cyklobusy jezdí už od Velikonoc

Jižní Morava – O prodlouženém víkendu rtuť teploměru podle hydrometeorologů vystoupá nad patnáct stupňů. Sezona pro cykloturisty tak může začít. „Rád jezdím na kole po jižní Moravě, krásné je Podyjí, Lednicko-Valtický areál i Bílé Karpaty. Někdy je však dobré mít v záloze vlak nebo autobus, zvláště kvůli nedostatku času na víkendový výlet, vytrvalému dešti nebo jistotě po vinařských akcích," myslí si David Vaculík z Brna.

Baťův kanál otevřeli o víkend dřív

Baťův kanál – Zájemci mohou do plavebních komor Baťova kanálu už před začátkem sezony. Jejich provoz totiž zahájilo Povodí Moravy v pátek. „Lidé je tak využijí o jeden víkend dřív. Správce vodní cesty navíc prodlouží denní provoz plavebních komor," informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies