VYBERTE SI REGION

Vinař Halm: Chlubíme se výbornými červenými víny

Velké Pavlovice /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Pavel Halm má jasno. Tajemství výroby dobrého vína podle něj spočívá v tom, aby vinař co nejméně pokazil hrozny ve sklepě.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.Autor: DENÍK/Jiří Ševčík

Čtyřicetiletý vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic se profesionálně věnuje vinařskému oboru od roku 1996. Je ženatý a má dvě děti. V současnosti hospodaří na patnácti hektarech vinic. Ročně jeho vinařství vyrobí přibližně šedesát tisíc lahví vína. Jedná se zejména o vína s přívlastkem.Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

K vínu jsem poprvé přičichl díky otci a dědovi, kteří ho vyráběli v malém. Chodil jsem s nimi do sklepa, i když docela nerad, protože jsem měl odpor k motyce. Nakonec jsme vysadili asi dvanáct hektarů vinic. To bylo v roce 2004.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Když sklidíme dobré hrozny, tak je co nejméně pokazit ve sklepě.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Při výrobě vína je potřeba co nejméně zásahů. Snažím se nechat tomu pokud možno co nejpřirozeněj­ší vývoj.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno nepiji pravidelně. Když to zprůměruji, tak kromě ledna, který je očistný, je to zhruba sedmička až dvě týdně. Někdy i více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Jako vinař si určitě nejvíce vážím přízně lidí, kteří se do našeho vinařství vracejí. Potěší mě samozřejmě také úspěch na výstavě vín.

Nejhorší chvíli jsem zažil letos, když mi zmrzl starý vinohrad. To je nejčerstvější špatná zkušenost. Bylo hrozné vidět popraskané kmínky na pětačtyřicet let starém vinohradu. Další špatné chvíle nastaly v roce 2010, když pršelo prakticky celý květen. Pak se to projevilo na úrodě. Byla mizerná.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Nejvíce si cením úspěchu s Frankovou 2006 na soutěži Velkopavlovické vinařské podoblasti v roce 2007. Tohoto vína už mám jen posledních pár lahví. Jsme vinařskou oblastí, která se chlubí zejména vynikajícími červenými víny.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Naše vinařství je zaměřené spíše na tradiční výrobní postupy. Stejné je to i co se týče odrůd. Z bílých odrůd pěstujeme například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a z červených je to hlavně Frankovka. Zároveň ale musím dodat, že nové technologie úplně nezavrhuji.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Jaroslava Springera z Bořetic. Právě od něj jsem se hodně přiučil. Věnuje se výrobě špičkových červených vín.

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Zatím ne, protože mě do toho taky nikdo nenutil. Doufám, že se k tomu mé děti samy dopracují.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Protože prší a ochladilo se, doporučuji naši Frankovku 2008. Je mohutná, vyzrálá ležením v sudu. V chladivém deštivém večeru určitě zahřeje.

Pavel Halm

Autor: Jiří Ševčík

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dva cizinci řídili značně „pod parou", oba skončili v policejních celách

Podivín, Dolní Věstonice – Hned dva cizinci strávili noc na Břeclavsku v policejní cele. Důvod? Notně se opili a pak klidně usedli za volant. Třiatřicetiletý řidič kamionu s běloruskou mezinárodní poznávací značkou, který se řítil po D2, dokonce nadýchal 2,67 promile.

Na připojení Valticka k Československu zavzpomínají pod korunou lípy

Valtice, Hlohovec – Již šestadevadesát let uplynulo od připojení Valticka k Československé republice. Tuto událost si v sobotu připomenou od čtyř hodin odpoledne před kostelem svatého Augustina ve Valticích. „V loňském roce jsme si toto výročí připomenuli zasazením Lípy republiky a letos po roce se u ní opět sejdeme," uvedl František Trávníček z Jednoty Československé obce legionářské Valtice.

Aqualand slaví. Za tři roky přivítal dva miliony lidí

Pasohlávky /TIP NA VÍKEND/ - Už celé tři roky se Jihomoravané nemusí za vodními radovánkami trmácet do dříve populárního rakouského aquaparku v Laa nad Dyjí. V centru Jihomoravského kraje se jim otevřel v červenci před třemi lety Aqualand Moravia.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.