VYBERTE SI REGION

Vinař Halm: Chlubíme se výbornými červenými víny

Velké Pavlovice /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Pavel Halm má jasno. Tajemství výroby dobrého vína podle něj spočívá v tom, aby vinař co nejméně pokazil hrozny ve sklepě.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Čtyřicetiletý vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic se profesionálně věnuje vinařskému oboru od roku 1996. Je ženatý a má dvě děti. V současnosti hospodaří na patnácti hektarech vinic. Ročně jeho vinařství vyrobí přibližně šedesát tisíc lahví vína. Jedná se zejména o vína s přívlastkem.Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

K vínu jsem poprvé přičichl díky otci a dědovi, kteří ho vyráběli v malém. Chodil jsem s nimi do sklepa, i když docela nerad, protože jsem měl odpor k motyce. Nakonec jsme vysadili asi dvanáct hektarů vinic. To bylo v roce 2004.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Když sklidíme dobré hrozny, tak je co nejméně pokazit ve sklepě.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Při výrobě vína je potřeba co nejméně zásahů. Snažím se nechat tomu pokud možno co nejpřirozeněj­ší vývoj.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno nepiji pravidelně. Když to zprůměruji, tak kromě ledna, který je očistný, je to zhruba sedmička až dvě týdně. Někdy i více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Jako vinař si určitě nejvíce vážím přízně lidí, kteří se do našeho vinařství vracejí. Potěší mě samozřejmě také úspěch na výstavě vín.

Nejhorší chvíli jsem zažil letos, když mi zmrzl starý vinohrad. To je nejčerstvější špatná zkušenost. Bylo hrozné vidět popraskané kmínky na pětačtyřicet let starém vinohradu. Další špatné chvíle nastaly v roce 2010, když pršelo prakticky celý květen. Pak se to projevilo na úrodě. Byla mizerná.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Nejvíce si cením úspěchu s Frankovou 2006 na soutěži Velkopavlovické vinařské podoblasti v roce 2007. Tohoto vína už mám jen posledních pár lahví. Jsme vinařskou oblastí, která se chlubí zejména vynikajícími červenými víny.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Naše vinařství je zaměřené spíše na tradiční výrobní postupy. Stejné je to i co se týče odrůd. Z bílých odrůd pěstujeme například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a z červených je to hlavně Frankovka. Zároveň ale musím dodat, že nové technologie úplně nezavrhuji.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Jaroslava Springera z Bořetic. Právě od něj jsem se hodně přiučil. Věnuje se výrobě špičkových červených vín.

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Zatím ne, protože mě do toho taky nikdo nenutil. Doufám, že se k tomu mé děti samy dopracují.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Protože prší a ochladilo se, doporučuji naši Frankovku 2008. Je mohutná, vyzrálá ležením v sudu. V chladivém deštivém večeru určitě zahřeje.

Pavel Halm

Autor: Jiří Ševčík

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kamion zůstal viset z dálničního mostu. Řidiče odvezla sanitka

Lanžhot /FOTOGALERIE/ – Kamion visící z mostu nad polní cestou odstraňovali v úterý hasiči. K nehodě došlo kolem půl desáté večer na šedesátém kilometru dálnice D2 ve směru na Brno u Lanžhota. „Návěs zůstal zlomený na hraně mostní konstrukce. Hasiči na místě zajistili soupravu proti pádu a odpojili baterii, nafta stříkala proudem. Tu jímali sorbentem. Na vyproštění kamionu jsme povolali firmu disponující těžkou technikou," popsal situaci mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Prodloužení studia: až o 21 tisíc korun dražší

Brno - Kdo si chce prodloužit studium na vysoké škole, pravděpodobně si připlatí. Vedení Masarykovy univerzity zvažuje změny v poplatcích za prodloužení studia.

Chytali papouška v hale, museli jej pokropit vodou

Jižní Morava - Nečekanou sprchu dostal papoušek, který minulý týden vletěl do haly ve Vídeňské ulici v Brně. „Měl přibližně třicet centimetrů a museli jsme ho pokropit vodou. Chytili jsme ho pak asi za dvacet minut," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies