VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinař Halm: Chlubíme se výbornými červenými víny

Velké Pavlovice /VINAŘI POD LUPOU/ - Vinař Pavel Halm má jasno. Tajemství výroby dobrého vína podle něj spočívá v tom, aby vinař co nejméně pokazil hrozny ve sklepě.

17.6.2012
SDÍLEJ:

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.Foto: DENÍK/Jiří Ševčík

Čtyřicetiletý vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic se profesionálně věnuje vinařskému oboru od roku 1996. Je ženatý a má dvě děti. V současnosti hospodaří na patnácti hektarech vinic. Ročně jeho vinařství vyrobí přibližně šedesát tisíc lahví vína. Jedná se zejména o vína s přívlastkem.Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

K vínu jsem poprvé přičichl díky otci a dědovi, kteří ho vyráběli v malém. Chodil jsem s nimi do sklepa, i když docela nerad, protože jsem měl odpor k motyce. Nakonec jsme vysadili asi dvanáct hektarů vinic. To bylo v roce 2004.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Když sklidíme dobré hrozny, tak je co nejméně pokazit ve sklepě.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Při výrobě vína je potřeba co nejméně zásahů. Snažím se nechat tomu pokud možno co nejpřirozeněj­ší vývoj.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Víno nepiji pravidelně. Když to zprůměruji, tak kromě ledna, který je očistný, je to zhruba sedmička až dvě týdně. Někdy i více.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Jako vinař si určitě nejvíce vážím přízně lidí, kteří se do našeho vinařství vracejí. Potěší mě samozřejmě také úspěch na výstavě vín.

Nejhorší chvíli jsem zažil letos, když mi zmrzl starý vinohrad. To je nejčerstvější špatná zkušenost. Bylo hrozné vidět popraskané kmínky na pětačtyřicet let starém vinohradu. Další špatné chvíle nastaly v roce 2010, když pršelo prakticky celý květen. Pak se to projevilo na úrodě. Byla mizerná.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Nejvíce si cením úspěchu s Frankovou 2006 na soutěži Velkopavlovické vinařské podoblasti v roce 2007. Tohoto vína už mám jen posledních pár lahví. Jsme vinařskou oblastí, která se chlubí zejména vynikajícími červenými víny.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Naše vinařství je zaměřené spíše na tradiční výrobní postupy. Stejné je to i co se týče odrůd. Z bílých odrůd pěstujeme například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a z červených je to hlavně Frankovka. Zároveň ale musím dodat, že nové technologie úplně nezavrhuji.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Jaroslava Springera z Bořetic. Právě od něj jsem se hodně přiučil. Věnuje se výrobě špičkových červených vín.

Vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Zatím ne, protože mě do toho taky nikdo nenutil. Doufám, že se k tomu mé děti samy dopracují.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Protože prší a ochladilo se, doporučuji naši Frankovku 2008. Je mohutná, vyzrálá ležením v sudu. V chladivém deštivém večeru určitě zahřeje.

Pavel Halm

Autor: Jiří Ševčík

17.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Na Valtické srazilo auto chodce. Vrtulník ho převezl s těžce poraněnou hlavou

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Brno - V Jihomoravském kraji v úterý padly dva teplotní rekordy. Meteorologové naměřili 21,1 stupně v Troubsku u Brna a 21,6 stupně v Brodě nad Dyjí. V obou případech padla pět let stará dosavadní teplotní maxima.

Klíšťata už vylezla. Útočí také v parcích

Jižní Morava - Klíšťatům už pomalu začíná nová sezona. Lidé nejen v lesích by se měli mít na pozoru. „Není vzácné setkat se s těmito parazity už nyní. Jakmile se oteplilo, začali být aktivní, i když po zimě je jejich činnost trochu utlumená. Každopádně se už dokáží zakousnout," informoval hodonínský epidemiolog Libor Šmíd. Navíc poukázal na fakt, že klíšťat přibývá. „Jsou už tak rozšířená, že se s nimi mohou lidé setkat také v městských parcích. I když je jich víc na krajích lesů ve vyšších porostech," sdělil epidemiolog. Jeho slova potvrdil Tomáš Vráblík, který se v Českém hydrometeorologickém ústavu zabývá i prognózou aktivity klíšťat. „V posledních dnech se skutečně objevují. Lidé by si při pobytu v přírodě měli dávat pozor," varoval Vráblík.

Hodina cvičení denně? Po skákání na trampolínách sotva udržela kartáček na zuby

Brno /NA VLASTNÍ KŮŽI/ - Dva měsíce. Každý den hodina cvičení. Bez přestávky. Jako asistentka v redakci Brněnského deníku Rovnost jsem se rozhodla sedavé zaměstnání vyvážit dvouměsíční výzvou v tělocvičně a bojovat o změnu postavy.

Samořízené automobily by se mohly testovat na dálnici D2

Vozidla bez řidiče by se do budoucna mohla v provozu testovat na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a místopředseda slovenské vlády pro investice a informatiku Peter Pellegrini se zástupci automobilového průmyslu a mobilními operátory.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies